Položena urna s pepelom Stivena Hokinga

Izvor: B92, 15.Jun.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položena urna s pepelom Stivena Hokinga

Urna s pepelom britanskog fizičara Stivena Hokinga položena je danas u Vestminsterskoj opatiji u Londonu između grobova naučnika Čarlsa Darvina i fizičara Isaka Njutna, preneli su svetski mediji.

Više od 1.000 ljudi prisustvovalo je službi posvećenoj fizičaru koji je umro u martu u 76. godini nakon što je decenijama bolovao od teške motoričke bolesti, javila je agencija Asošiejted pres.

Na ceremoniji su govorili Benedikt Kamberbač, koji je igrao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hokinga u drami Bi-Bi-Sija (BBC), i astronaut Timoti Pik.

Nakon toga, reči Stivena Hokinga, uz muziku grčkog kompozitora Vangelisa, emitovane su u svemir sa satelitske antene Evropske svemirske agencije u Španiji, ka, kako je rekla njegova ćerka Lusi, "najbližoj crnoj rupi 1A 0620-00".

Najpoznatiji teorijski fizičar svog vremena, Hoking je tako jasno govorio o misterijama svemira, vremena i crnim rupama. Njegova knjiga "Kratka istorija vremena" (A Brief History of Time) izdata 1988. godine postala je međunarodni bestseler, a on jedan od najslavnijih naučnika od Alberta Ajnštajna do danas.

Hoking je takođe bio kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga, uključujući i kultnu "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Sa kolegom fizičarem Rodžerom Penrouzom, Hoking je spojio Ajnštajnovu teoriju relativiteta sa kvantnom teorijom, da nagovesti da bi univerzum i vreme počeli sa Velikim praskom i završili sa crnim rupama.

Rođen je 8. januara 1942. godine. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva (Royal Society) najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.