Politička majka zatvara BFI

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politička majka" zatvara BFI

Muzičko scenskom koreografijom "Politička majka" izraelsko-britanskog plesnog stvaraoca i muzičara Hofeša Šehtera 12. aprila u Madlenianumu zatvara se ovogodišnji Beogradski festival igre.

Pridruženi umetnik londonskog Sadlers Velsa, Šehter dolazi na 9.BFI sa svojom prvom celovečernjom predstavom, rok koncertom sa bubnjarima, gitaristima i deset igrača.

Pod motom "Krug se piše beskonačno" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 9.BFI od 28. marta izvedeno je 11 vrhunskih svetskih produkcija u Beogradu, jedna u Novom Sadu i jedna u Zrenjaninu.

Festival je otvorila Nacionalna plesna kompanija iz Madrida, poznata beogradskoj publici sa trećeg BFI, sa zanimljivim novim naslovima mladih koreografa koje je odabrao novi direktor trupe Hose Martinez, zvezda Baleta pariske Opere.

Austrijska trupa Likvidloft i njen koreograf Kris Haring, poznat po saradnji sa londonskom trupom Di-Vi-Ejt izveli su multimedijalnu predstavu koja se bavi društvenim mrežama i virtuelnim on lajn svetom "Glava koja govori".

Drugi po redu dobitnik nagrade Vip poziva, naš igrač i koreograf iz Hamburga, Leo Mujić u Narodnom pozorištu u Beogradu, SNP u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Zrenjaninu, predstavio se sa dve nove koreografije u izvođenju američko holandskog dvojca Dru Džakobi i Rubinald Pronk. Ovi sjajni igrači izveli su još nekoliko naslova važnih koreografa.

U "Ateljeu 212" nastupila je trupa koreografa Emanuela Gata, miljenika beogradske publike, koreografa Pariske opere i Baleta Ženeve, koji je stigao sa svojom trupom iz Francuske i najnovijom produkcijom "Precizni uglovi" nastalom po porudžbini Venecijanskog bijenala.

Iz Izraela, zemlje iz koje je na BFI svake godine stizala neka plesna produkcija, ove godine gostovala je kompanija Josija Berga i Odeda Grafa koja uspešno deluje na dve adrese u Tel Avivu i Kopenhagenu.

Bivša Forsajtova igračica i asistentkinja, danas direktorka trupe Kid Pivot, i stalni koreograf Holandskog plesnog teatra Kristal Pajt, oduševila je ljubitelje igre u Madlenianumu svojom predstavom "Tamne materije" a koreograf bez koga Dejvid Bouvi ne bi nikada izašao na scenu, Edvard Lok, predstavio je svoju trupu "La La La Human Steps" iz Montreala u Sava centru.

Holandski plesni teatar gostuje 11. aprila sa dva komada "Leptir" i "Čežnja" svojih stalnih koreografa, životnih i profesionalnih partnera Sol leon i Pola Lajfuta a za kraj devetog BFI muzičko scenski spektakl koji direktor festivala Aja Jung ne preporučuje starijima.

Od svetskih medija najavljivan kao festival u trendu koji predstavlja vrhunske plesne produkcije i najreferentniji presek aktuelnog, za kraj je ostavio predstavu "Politička majka" koju je inostrana kritika ocenila kao audio-vizuelno čudo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Politička majka" zatvara Festival igre

Izvor: Mondo, 12.Apr.2012, 10:26

Muzičko-scenskom koreografijom "Politička majka" izraelsko-britanskog plesnog stvaraoca i muzičara Hofeša Šehtera, večeras se u Madlenianumu zatvara ovogodišnji deveti Beogradski festival igre.

Nastavak na Mondo...

Večeras zatvaranje Beogradskog festivala igre

Izvor: B&F Online, 12.Apr.2012

Večeras se završava deveti Beogradski festival igre, a zatvoriće ga bubnjari, gitaristi i igrači jedne od najinteresantnijih produkcija londonskog Sadlers Velsa sa predstavom "Politička majka". 

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.