Pojeden prvi hamburger iz epruvete

Izvor: B92, 05.Avg.2013, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojeden prvi "hamburger iz epruvete"

“Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave, i nismo unosili nikakve izmene. Da bismo zaista uspeli u ovome, želeli smo da ima istovetan izgled, osećaj i ukus kao kada jedete pravo meso”

Prvi hamburger napravljen od mesa dobijenog u laboratoriji iz matičnih ćelija krave predstavljen je danas u Londonu.

Iza ovog hamburgera, u čiju je proizvodnju do sada uloženo dvesta pedeset hiljada funti, stoji ekipa holandskih naučnika sa Univerziteta u Mastrihtu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predvođena profesorom Markom Postom. Osim pomenute sume novca, bilo je potrebno šest nedelja da se napravi goveđe meso iz laboratorije, a pljeskavica od 142 grama sadrži i prezle, so, jaja u prahu i šafran.

“Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave, i nismo unosili nikakve izmene. Da bismo zaista uspeli u ovome, želeli smo da imao istovetan izgled, osećaj i ukus kao kada jedete pravo meso”, kazao je Post pre zvanične prezentacije hamburgera.

Neposredno pre početka predstavljanja, koje su osim medija putem interneta pratili i brojni gledaoci širom sveta, saopšteno je da je glavni finansijer celog projekta Sergej Brin, jedan od osnivača Gugla. On je projekat podržao sa 215.000 funti, a zbog čega je to učinio pročitajte OVDE.

Post je objasnio da je za proizvodnju sintetičkog mesa potrebno 99 posto manje resursa nego za uzgoj pravog mesa, znatno manje vode (između 82 i 96 posto), kao i da se tom prilikom proizvodi 78 do 95 posto manje emisije zelenog gasa.

“Krave su veoma ‘neefikasne’, jer zahtevaju sto grama biljnih proteina da bi proizvele svega 15g životinjskih proteina. Zbog toga moramo da hranimo krave u velikim količinama da bismo mi uopšte mogli da se prehranimo”, kazao je Post u razgovoru za Gardijan, dodajući da je proizvodnja “hamburgera iz epruvete” mnogo efikasnija, a uz to ne postoji ni potreba za ubijanjem krava.

Poslednja je tvrdnja ujedno i razlog zbog kojeg je projekat dobio veliku podršku organizacija za zaštitu životinja. Tako se u zvaničnom saopštenju PETA-e navodi da ćemo uskoro zaista biti u mogućnosti da jedemo meso bez griže savesti i moralnih dilema oko ubistva životinja zarad ljudske prehrane.

Prema podacima svetske Organizacije za hranu i poljoprivredu, do 2050. godine ješćemo dva puta više mesa nego sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas gustiranje prvog hamburgera napravljenog od matičnih ćelija krave, vrednog 300.000 evra

Izvor: Blic, 05.Avg.2013

Dva volontera danas će u Londonu probati prvi hamburger napravljen u labaoratoriji od matičnih ćelija krave. hamburger od matičnih ćelija (FOTO: Univerzitet u Mastrihtu)..Ekipi holandskih naučnika sa univerziteta u Mastrihtu, na čelu sa profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedelja da naprave...

Nastavak na Blic...

Pojeden prvi hamburger napravljen u epruveti (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Avg.2013

Hamburger napravljen od matičnih ćelija danas je prvi put poslužen u Londonu. "Ukus je intenzivan, blizu je mesa, ali nije toliko sočno", rekli su kritičari koji su imali priliku da probaju ovaj jedinstveni "hamburger"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.