Podsticaj za radnike: Rad iz kafića ili vikendice

Izvor: B92, 08.Sep.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticaj za radnike: Rad iz kafića ili vikendice

London -- Kako bi povećali efikasnost i kreativnost zaposlenih, sve više menadžera omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika. Istraživanje globalne firme Grant Tornton sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 odsto firmi u toj zemlji zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 odsto firmi.

S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme. Od 2011. godine, kad su ti podaci objavljeni, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta.

Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, kao što su Vidžin, PvC i Diksons Karfon, a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije.

Ta mala zemlja sa oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje, od 2020. godine većina stalno zaposlenih imaće pravo da odluče gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati da rade 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.
Pogledaj vesti o: Japan,   Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.