Početak proslave 800 godina Magna karte

Izvor: Beta, 02.Feb.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak proslave 800 godina Magna karte

LONDON, 2. februara 2015. (Beta-AFP) - Poslednja četiri originalna primeraka Magna karte prvi put su u ponedeljak zajedno izložena u britanskoj Nacionalnog biblioteci Londonu gde počinje obeležavanje 800 godina od prvog engleskog ustavnog dokumenta.

Velika povelja slobode ili Magna carta libertatum je engleski ustavni dokument iz 1215. godine kojim je ograničena moć kralja Jovana bez zemlje (Džon) i ostalih vladara. Potpisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je 15. juna 1215. godine u Ranimidu, zapadno od Londona.

Velika povelja je nastala kao rezultat neslaganja izmedju rimskog pape i kralja Jovana i njegovih barona u pogledu kraljevskih prava. Tražilo se od kralja da se odrekne odredjenih prava i da poštuje odredjenu zakonsku proceduru kao i da prihvati da kraljeva volja može biti ograničena zakonom.

Magna karta je prvi korak dugog istorijskog procesa koji je doveo do vladavine ustavnog zakona, i do današnje vladavine prava - pravne države.

Nacionalna biblioteka je 2013. godine najavila da će za njenu godišnjicu 2015. tokom tri dana izložiti sve prvobitne primerke tog dokumenta.

"Načinjeni su mnogi primerci i poslati biskupima, a verovatno i sudijama" u celoj Engleskoj, rekla je Kler Brej, glavni kustos odeljenja srednjevekovnih rukopisa Biblioteke i dodala da samo četiri postoje i danas.

Dva primerka su u zbirci Nacionalne biblioteke, jedan u katedrali u Linkolnu, u centralnoj Engleskoj, i jedan u katedrali u Solsberiju, na jugozapadu zemlje.

Četiri primerka dokumenta proučiće istraživači, a moći će i da ih vidi 1.215 ljudi koji će biti odabrani putem konkursa.

Foto: British Library website

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četiri lica Velike povelje sloboda (FOTO)

Izvor: B92, 02.Feb.2015

Poslednja četiri originalna primeraka Magna karte danas su prvi put zajedno izložena u britanskoj Nacionalnog biblioteci Londonu gde počinje obeležavanje 800 godine od prvog engleskog ustavnog dokumenta...Velika povelja slobode ili „Magna carta libertatum“ je engleski ustavni dokument iz 1215....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.