Petini kičmenjaka preti izumiranje

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petini kičmenjaka preti izumiranje

Svetu preti "masovno istrebljenje" životinja, upozoravaju naučnici Zoološkog društva Londona u dosad najopsežnijoj studiji posvećenoj kičmenjacima.

Oni ističu da se petina sisara, riba, ptica i reptila u svetu danas nalazi na rubu nestanka i da u proseku 50 vrsta kičmenjaka svake godine postaje sve ugroženije.

Autori studije, objavljenoj u časopisu "Science", za ovaj trend okrivljuju ljudske aktivnosti, pre svega poljoprivredu i praksu uvođenja invazivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrsta u raznim zemljama. Oni upozoravaju da postoji realna opasnost da nestanu čitavi rodovi životinja poput morskih kornjača, panda i tigrova.

U poslednjih 30 godina, ukupna populacija životinja u svetu smanjila sa za jednu trećinu, a tu su se našle i neke nama dobro poznate životinje kao što su vrapci i poljski miševi.

Naučnici, međutim, kažu da ipak ima nade. Analiza rezultata programa zaštite biljnog i životinjskog sveta pokazala je da bi čak 20 odsto više vrsta danas bilo zauvek izgubljeno da nije kampanja koje sprovodile vlade i nevladine organizacije.

Izveštaj Zoološkog društva Londona, kojim je obuhvaćeno 25.000 životinjskih vrsta, podnet je na dvonedeljnom skupu Ujedinjenih nacija posvećenom opstanku biljnih i životinjskih vrsta i ugroženim ekosistemima koji se održava u japanskom gradu Nagoji u prisustvu predstavnika iz 190 zemalja.

Na "crvenoj listi" najugroženijih kičmenjaka prvo mesto zauzeli su vodozemci (41 odsto), slede sisari (25 odsto) i ptice (13 odsto).

Britanski naučnik dr Ben Kolen navodi da je u poslednjih 40 godina broj kičmenjaka opao za 30 odsto dok se ljudsko stanovništvo udvostručilo.

"Nema sumnje da se suočavamo sa krizom izumiranja životinjskog sveta. Nastavimo li da nemilice rabimo naše prirodne resurse, izgubićemo sam materijal koji je u osnovi naše jedinstvene istorije evolucije", kazao je on.

Čuveni ekolog sa Harvard univerziteta, prof Edvard O. Vilson, smatra da nestanak kičmenjaka predstavlja samo vrh ledenog brega.

"Krnji se sama srž biodiverziteta. Ovo je tek mali deo procesa koji se odvija na globalnom planu", istakao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.