Penzioner našao blago vredno 560.000 evra

Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioner našao blago vredno 560.000 evra

LONDON - Britanski penzioner Piter Bizli (Beasley) počeo je 1979. godine iz hobija da se bavi arheologijom i do sada je pronašao blago vredno više od 560.000 evra, piše londonski Telegraf.

Ovaj bivši zidar, koji se penzionisao 2003. godine, pomoću metalnog detektora pretražuje polja u blizini svoje kuće u engleskom gradu Voterluvilu. Dnevno kopa i po šest sati u potrazi za artefaktima iz rimskog i normanskog perioda.

Najviše je zaradio na rimskim novčićima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koje je 1996. godine prodao Britanskom muzeju za 113.000 evra. Privezak rimskog imperatora Cezara prodao je za 34.000 evra, dok bi na prstenu iz doba Normana, koji će uskoro biti stavljen na aukciju, trebalo da zaradi 90.000 evra.

"Počeo sam da tražim vredne predmete iz čistog hobija, da ne bih provodio puno vremena u kući. Oduvek sam bio fasciniran istorijom naše zemlje. Pronaći nešto što je staro stotinama godina je izvanredan osećaj", rekao je ovaj 68-godišnji arheolog amater.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.