Panama: Norijega ima tumor na mozgu

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panama: Norijega ima tumor na mozgu

London -- Bivši panamski diktator Manuel Norijega ima tumor na mozgu, srčanu aritmiju i druga oboljenja koja bi mogla da povećaju rizik da umre u zatvoru.

U zatvoru, u kojem je smešten 78-godišnji Norijega, nema ambulante gde bi mu mogla biti pružena odgovorajuća medicinska pomoć, tvrde njegovi lekari.

Advokati zato traže da mu se dopusti da 60-godišnju zatvorsku kaznu služi u bolnici ili u kućnom pritvoru.

Odluku će, kako navodi britanski "Telegraf", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ipak doneti panamski Insitut za medicinsko pravo i forenzičke nauke.

Uprava zatvora i bolnica gde je Norijega ranije bio smešten nisu bili dostupni za komentar.

"Izneli smo sve elemente da je Noriega visoko rizični pacijent i da uslovi u zatvoru povećavaju mogućnost njegove prevremene smrti", rekao je Eduardo Rejes, jedan od četvorice doktora koji brinu o zdravlju bivšeg panamskog diktatora.

Norijega je početkom februara prebačen iz zatvora u bolnicu zbog visokog krvog pritiska, ali je kasnije vraćen u pritvorsku jedinicu.

Norijega je svrgnut 1989. godine u američkoj invaziji. Vlasti SAD osudile su ga 1992. na 40 godina zatvora zbog trgovine drogom. U američkom zatvoru odslužio je 17 godina kazne, a kasnije je u Francuskoj osuđen i zbog pranja novca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.