Padavine zatvaraju aerodrome

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padavine zatvaraju aerodrome

Ženeva, London, Berlin, Tirana -- Obilne padavine i niske temperature zabeležene su u većini evropskih zemalja, a neki aerodromi su zbog toga zatvoreni.

Aerodromi u Edinburgu, Škotskoj, londonski aerodrom Getvik, Lion-Bron na jugoistoku Francuske kao i aerodrom u Ženevi, zatvoreni su.

Odlaganja i otkazivanja letova najavljena su i na ciriškom aerodromu gde se očekuje dolazak brojnih uglednih svetskih ličnosti, između ostalog bivšeg američkog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bila Klintona i španskog premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera.

Oni dolaze u Cirih da bi podržali kandidature svojih zemalja za organizaciju Svetskih kupova 2018. i 2022. godine.

U Cirihu i okolini se očekuju obilne snežne padavine posle 13 casova, ali se procenjuje da aerodrom neće biti zatvoren.

Getvik će ostati zatvoren najmanje do sutra ujutru, navedeno je na vebsajtu tog aerodorma.

Manji londonski Siti aerodrom nije zatvoren, ali neki letovi sa njega su otkazani, kao i prethodnog dana.

Veliki su zastoji na mnogim putevima u Velikoj Britaniji zbog snega, ali i jakih vetrova, a znatna su kašnjenja u železničkom saobraćaju širom te zemlje, a neki polasci su i otkazani, preneo je Rojters.

Evropska kontrola letenja obavestila je o velikim kašnjenju letova sa aerodroma na severu Španije.

U Nemačkoj, okovanoj snegom i ledom, zbog jakog vetra je privremeno zatvorena jedna od pista za poletanje na najfrekventijem nemačkom aerodromu u Frankfurtu, javljaju nemački mediji.

Jutros je na tom aerodromu bilo otkazano 40 letova, juče oko 300, a u ponedeljak čak 414 letova.

I na berlinskom aerodromu Tegel bilo je puno otkazanih letova zbog snežnih padavina.

Meterološke službe prognoziraju snežne padavine i za danas, jer se polje niskog pritiska veoma polako premešta na istok. Za Minhen su predviđene temperature do minus 10 stepeni.

Na severu Nemačke, prema granici sa Danskom snežni pokrivač je dostigao visinu od 60 centimetara. Zabeleženi su zastoji na autoputevima, a ima i puno nesreća.

Rumunska meteorološka služba izdala je juče žuto upozorenje zbog snežnih i drugih padavina predviđenih za 1. i 2. decembar za oblasti Moldavije, na istoku zemlje, istočne Transilvanije, u centralnom delu Rumunije i na jugu zemlje.

U nabrojanim oblastima moguće je formiranje velikog snežnog pokrivača, a u ostalim delovima Rumunije biće i snega i kiše, prenela je Ađerpres.

Poplave prete okolini albanskog grada Skadra zbog nadošlih voda Skadarskog jezera i reke Bune, a naročito su ugrožene nizine, izvestila je nacionalna agencija ATA.

Lokalne vlasti pažljivo prate razvoj situacije, a vojska i policija su spremni da priskoče u pomoć.

Mnogi letovi bili su otkazani i juče na aerodromima kod Frankfurta, Londona, Amsterdama i Edinburga zbog snega i lošeg vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.