Pad eura na početku tjedna, čeka se sjednica ECB-a

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Okt.2017, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad eura na početku tjedna, čeka se sjednica ECB-a

LONDON - Euro je skliznuo u ponedjeljak na međunarodnim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili nakon njegova najvećeg tjednog dobitka u mjesec dana, no njegovi su gubitci ograničeni pred ovotjednu sjednicu Europske središnje banke (ECB).

Eurom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 1,1780 dolara, što znači da je oslabio 0,3 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u petak. Prošlotjedno trgovanje završio je u plusu od 0,8 posto, na najvećem tjednom dobitku u proteklih mjesec dana, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je, pak, blagih 0,1 posto jutros u trgovanju, na 93,21 bod, nakon što je prošli tjedan zaključio u minusu. Pritom se dolarom trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju od 111,77 jena.

Na tržištima vlada blagi oprez ulagača zbog neizvjesnosti na političkom planu povezanih s neovisnosti Katalonije i rezultatom austrijskih izbora.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak je poručio da bi katalonska težnja ka neovisnosti trebala biti predmet pregovora "sljedeća dva mjeseca". Španjolski premijer dao je katalonskom čelniku rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida.

Prema preliminarnim rezultatima austrijskih izbora, mladi političar iz redova konzervativaca Sebastian Kurz na putu je da postane novi austrijski kancelar.

Najveći događaj u ovom tjednu bit će ipak redovna ECB-ova sjednica. Pet dobro upućenih izvora prošlog je tjedna za Reuters izjavilo da u ECB-u razmišljaju o produljenju važenja programa kupnji obveznica za još devet mjeseci, ali i smanjenju iznosa mjesečnih kupovina.

"Očekivanja vezana uz ECB bit će glavni pokretač za euro i općenito očekujemo njegovo jačanje, premda bi moglo doći do određene konsolidacije nakon vala kupovina tijekom proteklih tjedana", kazao je valutni analitičar u Credit Agricoleu Manuel Oliveri.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.