Pad cijena nafte uslijed slabih očekivanja u vezi američko-kineskih razgovora

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Jul.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad cijena nafte uslijed slabih očekivanja u vezi američko-kineskih razgovora

LONDON - Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog pada očekivanja u vezi trgovinskih pregovora SAD-a i Kine te mogućega sporijeg gospodarskog rasta koji bi mogao smanjiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,25 dolara. U prošlom su tjednu cijene na tom tržištu porasle 1,6 posto. Cijena barela je na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištu ostala gotovo nepromijenjena, na 56,13 dolara, dok je u prošlom tjednu pala za jedan posto.

Gospodarski rast u SAD-u usporio je u drugom tromjesečju manje nego se očekivalo zbog skoka potrošnje u domaćinstvima, što je ojačalo izglede potrošnje nafte.

No zato izvan SAD-a rast usporava više od očekivanja, djelomično zbog trgovinskog rata te zemlje s Kinom.

"Krhki gospodarski rast zbog trgovinskih sukoba i američke protekcionističke trgovinske politike snažno pritišće potražnju za naftom i rast potražnje za naftom", ustvrdio je Tamas Varga iz PVM-a.

Američki i kineski pregovarači sastat će se ovaj tjedan po prvi put otkako su trgovinski razgovori prekinuti u svibnju. No očekivanja su niska, nakon što je predsjednik Donald Trump izjavio da Kina možda neće htjeti potpisati trgovinski sporazum prije američkih izbora u 2020. godine.

"Iako smatramo da je postignuta ravnoteža ponude i potražnje..., a geopolitički rizici su došli u prvi plan i u središtu su pozornosti, tržište i dalje ostaje skeptično u uvjetima rizika za potražnju uslijed eskalacije protekcionističke trgovinske politike i rizika dodatnih carina", rekla je Emily Ashford iz Standard Chartereda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 64,02 55 dolara, te oslabila je 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.