PREVIŠE TELEVIZIJE SKRAĆUJE ŽIVOT

Izvor: Kurir, 15.Jan.2011, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVIŠE TELEVIZIJE SKRAĆUJE ŽIVOT

LONDON - Ukoliko provodite previše vremena hipnotisani sadržajem sa TV-ekrana ili monitora kompjutera možete ozbiljno da naškodite svom srcu i skratite životni vek, bez obzira koliko vežbate kada konačno ustanete iz fotelje.

Osobe koje provode najmanje četiri sata dnevno uz TV, video igre ili kompjuter dvaput više su podložni srčanim, moždanim udarima i drugim kardiovaskularnim problemima, upozoravaju naučnici. Takođe, imaju 50 odsto više šansi da umru ranije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pokazalo je da dugo sedenje pred televizijom ili kompjuterom jednostavno poništava učinak telesnih vežbi. Problem nije u TV-u ili kompjuteru, već u sjedenju, piše magazin "Health".

Još uvek nije sasvim jasno zašto je sedenje štetno, ali su prethodne studije na životinjama pokazale da dugotrajno sedenje usporava aktivnost enzima koji topi masnoće u krvi, kao što su holesterol i trigliceridi. Kad se aktivnost enzima uspori, nivo ovih masnoća raste, objašnjava doktor Emanuel Stamatakis.

Detalji studije koju su on i njegov tim sproveli biće objavljeni 18. januara u magazinu "Journal of the American College of Cardiology".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uz ekran strada srce

Izvor: B92, 15.Jan.2011

Istraživanje je pokazalo da prerana smrt i kardiovaskularne bolesti pogađaju čak i one koji redovno vežbaju, ukoliko više sati u toku dana provode pred ekranom..Već svi znaju da je zdravije šetati se i baviti fizičkim aktivnostima nego "buljiti” u kompjuter ili TV. Sada je, međutim, proračunato...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.