Otvoren aerodrom Hitrou u Londonu

Izvor: B92, Beta, 21.Apr.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren aerodrom Hitrou u Londonu

Beta

London -- Na londonski aerodrom Hitrou, najprometniju vazdušnu luku u Evropi, sinoć je sleteo prvi avion otkada je zatvoren zbog pepela.

Predsednik Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju Roberto Gonsales je izjavio da je sada bezbedno leteti za Evropu, pošto su vlasti otvorile vazdušni prostor i pozdravio odluku ministara saobraćaja Evropske unije da postepeno otvore vazdušni prostor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na bezbedan i usklađen način. Ipak, trebaće dosta vremena da se vazdušni saobraćaj normalizuje.

Avion iz Vankuvera je sleteo na Hitrou nešto pre 23 časa po srednjoevropskom vremenu i bio prvi avion koji je zarulao po pisti Hitroua za poslednjih nedelju dana. Zvaničnici britanskog avio-prevoznika Britiš ervejza se nadaju da će u roku od 24 časa na Hitrou sletati avioni iz SAD, Afrike i Azije.

"Uveravam sve da smo ovu odluku doneli imajući u vidu pre svega bezbednost. Bez oklevanja mogu da potvrdim da će naši avioni leteti, ali samo tamo gde je bezbedno da se leti. Vrlo je moguće da će u narednim danima i nedeljama biti još vulkanskih erupcija praćenih oblakom pepela. Ukoliko to bude ugrožavalo bezbednost leta, prizemljićemo avione", rekao je Vili Velš, direktor Britiš ervejza.

Otvaranje Hitroua - najprometnijeg aerodroma u Evropi, svakako je značajan korak ka normalizaciji avio-saobraćaja, ali Evropska agencija za kontrolu letenja procenjuje da bi uzletanja mogla da dostignu pristojan nivo tek u petak. Veliki broj putnika i dalje je zaglavljen na aerodormima širom Evrope. Neki su rešili da prekinu čekanje i iskoriste autobuski prevoz koji su organizovali na primer Španija i Nemačka.

"Ovaj put nas košta oko 800 evra, a organizovala ga je agencija", kaže turista Johani Ristaniemi.

"Ja idem za Kopenhagen, iz Kopenhagena za Stokholm, a odatle hvatam feribot. Feribotom ćemo putovati preko noći. Ali do toga nas čeka 40 sati putovanja", objašnjava Satu Nurmi iz Madrida.

Turistkinja u Frankfurtu Sesil Elingsen kaže da samo želi da ode kući. "Bolje autobus nego ništa”, zaključuje Sesil Elingsen.

Velika Britanija je poslala vojni brod u Španiju da pokupi oko 500 vojnika koji se vraćaju iz Avganistana i nekoliko stotina putnika koji ne mogu na drugi način da se vrate u zemlju. Iako sve više aviona poleće i sleće sa sve više aerodorma u Evropi, biće potrebni dani, ako ne i nedelje da sve bude kao pre erupcija vulkana na Islandu i oblaka vulkanskog pepela koji je poremetio avio-saobraćaj.

Kako je u poslednjih nedelju dana otkazano više od 95 000 letova, ostaje problem velikog broja putnika koji su imali karte za te letove. Putnici sa važećim kartama imaju prioritet, a ostalima koji su svoje letove propustili savetuje se da ili kupe novu kartu ili oprobaju sreću i nadaju se da će ih primiti na slobodna mesta na novim letovima.

Otvoren vazdušni prostor nad Nemačkom

Od jutros se za redovne komercijalne letove postupno otvara i vazdušni prostor nad Nemačkom, najprometniji u Evropi.

Evrokontrola leta, kako javlja AP, očekuje da će danas u Evropi biti ostvareno najmanje 15.000 letova, a verovatno i više. U normalnim okolnostima u Evropi ima 28.000 letova dnevno.

Nekih restrikcija jutros je još bilo u Britaniji, Irskoj i Francuskoj, kao i u nekim delovima srednje Evrope, te u baltičkim državama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.