Otkriveni ogromni mehuri u svemiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni ogromni mehuri u svemiru

LONDON -

Dve ogromne gasne lopte, svaka prečnika 25.000 svetlosnih godina, koje se nalaze u našoj galaksiji predstavljaju pravu zagonetku za astronome.

Divovske strukture, koje se protežu severno i južno od središta Mlečnog puta, su tako velike da bi snop svetla krećući se brzinom od 300.000 kilometara u sekundi putovao 50.000 godina od jednog do drugog kraja.

Dosad nepoznate mehure otkrio je astronom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dag Finkbajner (Doug Finkbeiner) iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan u Kembridžu, u Masačusetsu, koristeći svemirski Fermi gama-zračni teleskop koji je NASA lansirala 2008.

"Nismo u stanju da shvatimo ni njegovu prirodu ni poreklo", priznao je američki astronom, preneli su lokalni mediji.

Naučnici veruju da su ovi mehuri, koji zauzimaju prostor između sazvežđa Devica i sazvežđa Grus, stari nekoliko miliona godina. Dosad nisu uočeni, jer su bili sakriveni u magli gama radijacije.

Astronomi pretpostavljaju da su mehuri nastali nakon erupcije supervelike crne rupe u središtu naše galaksije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA otkrila misteriozni mehur u svemiru

Izvor: Blic, 11.Nov.2010

Nasin Svemirski teleskop Fermi koji radi na principu gama zraka otkrio je u Mlečnom putu strukture koje nikada do sada nisu bile primećene. Uočena pojava prostire se na 50.000 svetlosnih godina i mogla bi da predstavalja ostatak erupcije supervelike crne rupe u centru naše galaksije. ..Kliknite na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.