Otkriven najstariji dinosaurus?

Izvor: Mondo, 09.Dec.2012, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven najstariji dinosaurus?

Naučnici su na policama londonskog Prirodnjačkog muzeja pronašli fosil koji bi mogao da pripada najstarijem poznatom dinosaurusu koji je hodao Zemljom.

Utvrđeno je da tajanstveni fosil koji se u muzejskoj zbirci nalazi decenijama najverovatnije pripada dinosaurusu koji je živeo pre 245 miliona godina, 10 do 15 miliona godina ranije od do sada otkrivenih primeraka.

To stvorenje je bilo otprilike veličine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << labradora i nazvano je "Nyasasaurus parringtoni" po jezeru Nijasa u Africi, danas jezeru Malavi, i Reksu Paringtonu sa univerziteta Kombridž koji je uzorak pronašao blizu jezera tridesetih godina prošlog veka.

"To je bio slučaj gledanja materijala novim očima", rekao je za agenciju Rojters Pol Baret iz Prirodnjačkog muzeja, koji je radio na studiji.

"To zatvara rupu u dokumentaciji fosila i gura dalje postojanje dinosaurusa".

Londonski fosil istraživači su proučavali 50-ih godina 20. veka ali nisu došli zaključka.

"Niko nije znao šta je to , smatralo se da je to mitska životinja", rekao je Baret.

"Iako Nyasasaurusa znamo samo po fosilnim fragmentima, anatomija gornjih udova i kukova ima obeležja jedinstvena za dinosauruse, što nas uverava da imamo posla sa životinjom vrlo bliskom poreklu dinosaurusa", rekao je Baret.

Naučnici veruju da je Nyasasaurus stajao uspravno, bio metar visok u kukovima, dva do tri metra dug od glave do kraja repa i bio težak 20 do 60 kilograma.

Kada je živio Nyasasaurus kontinenti su bili spojeni u kopnenu masu zvanu Pangea a deo područja u Tanzaniji gdje su nađeni fosili bili bi deo južne Pange koja je uključivala Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik i Australiju.

Naučnici planiraju dodatna terenska istraživanja u Tanzaniji kako bi pronašli još fosila i dobili bolju sliku anatomije Nyasasaurusa.

(Agencije)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Pronađen za sada najstariji dinosaurus

Izvor: Blic, 10.Dec.2012, 00:16

Paleontolozi su pronašli, kako se veruje, najstarijeg dinosaurusa, čime su ispunili veliku prazninu u evoluciji. ..Uzorak misterioznog fosila u muzejskoj kolekciji nalazio se decenijama, a sada je identifikovan kao najverovatniji trag dinosaurusa koji je živeo pre 245 miliona godina, što je 10-15...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.