Optuženi poslanici nemaju imunitet

Izvor: S media, 30.Jul.2010, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi poslanici nemaju imunitet

Britanski apelacioni sud odbio je danas žalbe trojice britanskih poslanika i jednog lorda, aktera skandala sa preteranim privatnim troškovima na državni račun, koji su pokušali da izbegnu sudjenje pozivajući se na poslanički imunitet.

Trojica poslanika laburista i lord koji je član konzervativne stranke optuženi su u februaru da su od Parlamenta tražili plaćanje preteranih izdataka i troškova, za šta im preti kazna i do sedam godina zatvora.

Sud u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Londonu je u junu ocenio da "ne vidi nikakvo logično, praktično niti moralno opravdanje da ta preterana potraživanja budu pokrivena poslaničkim imunitetom", niti to ima "pravnog opravdanja".

Optuženi poslanici su se žalili Apelacionom sudu koji je, medjutim, danas potvrdio prethodnu odluku suda u Londonu.

"Surova realnost je da su optuženi iskoristili mogućnost plaćanja troškova - stvorenu da im olakša obavljanje ozbiljnog psolaničkog posla - i počinili prevare na koje se imunitet i parlamentarne privilegije nikada nisu i neće odnositi", piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Neki od tih spornih troškova su izgradnja luksuznih letnjikovaca, kupovina zamke za krtice, djubriva, iznajmjivanje pornografskih filmova, plaćanje nepostojećeg kredita. Uz to i naplata nepostojećih usluga hemijskog čišćenja i izmišljene kupovine kancelarijskog materijala.

Lord je uhvaćen kada je pokušao da naplati noćenje u Londonu u vreme kada nije bio u tom gradu.

Ukupna šteta koju su takvim računima 392 sadašnja i bivsasa poslanika nanela britanskom budžetu je 1,12 miliona funti (1,346 miliona evra) što sada moraju da vrate.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.