Optimizam zbog trgovinskih pregovora podigao cijene nafte prema 60 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jan.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam zbog trgovinskih pregovora podigao cijene nafte prema 60 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, poduprte produljenjem pregovora SAD-a i Kine koji potpiruju očekivanja da bi dva vodeća svjetska gospodarstava mogla riješiti trgovinski sukob.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,86 dolara. Jučer >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je zaključila trgovanje u plusu 1,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,06 dolara višoj cijeni, od 50,84 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,26 dolara.

Trgovci su optimistični zbog pregovora SAD-a i Kine o trgovinskom sporu, koji su se neočekivano produljili i na treći dan uslijed naznaka napretka u pitanjima poput kineske kupnje američkih poljoprivrednih dobara i energetskih proizvoda i proširenog američkog pristupa kineskom tržištu.

"Razgovori s Kinom teku jako dobro", izjavio je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru bez dodatnih pojašnjenja.

Kineski državni list China Daily objavio je danas da Peking želi riješiti trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama ali da sporazum mora uključivati ​​kompromise obje strane.

Kinesko-američki trgovinski spor prouzročio je poremećaj u trgovinskoj razmjeni kroz carine koje su obuhvatile proizvode ukupne vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara. Strahuje se da bi mogao zakočiti i rast svjetskog gospodarstva.

Svjetska je banka u jučer objavljenim prognozama procijenila da će globalni gospodarski rast usporiti u ovoj godini na 2,9 posto, s prošlogodišnjih tri posto, a među razlozima izdvojili su trgovinske napetosti.

Stoga je napredak u kinesko-američkim trgovinskim pregovorima donio dašak optimizma.

"Nakon groznog prosinca za tržišta rizičnih sirovina nafta ponovo hvata pozitivne vibracije", konstatira Stephen Innes iz singapurske savjetodavne tvrtke Oanda.

Potporu im pruža i sporazum vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom o smanjenju opskrbe od početka 2019. za 1,2 milijuna barela dnevno.

Njihova nastojanja ometa povećanje američke proizvodnje, glavni uzrok viška u opskrbi u proteklih nekoliko godina. U 2018. američka se proizvodnja povećala za oko dva milijuna barela dnevno, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno, što je SAD-u donijelo poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 56,11 dolara, što znači da je pala 32 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.