Oporavak evrozone hvata zamajac

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak evrozone hvata zamajac

London - Najnoviji ekonomski podaci iz evrozone govore da je oporavak tog bloka od recesije dobio na zamajcu i postao samoodrživ.

Najveće ohrabrenje donosi vest da je maloprodaja širom 17-članog bloka porasla u avgustu za 0,7 odsto, što je iznad tržišnih očekivanja od 0,2 odsto i više u odnosu na julski rast od 0,5 odsto, prema podacima evropske kancelarije za statistiku, Evrostata, a prenosi agencija AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Podaci o maloprodaji važan su pokazatelj ekonomskog poverenja, jer govore da su potrošači spremniji na trošak, a ne da štede za "crne dane".

Osim toga, preradjivačka aktivnost u evrozoni porasla je u septembru najbržim tempom od leta 2011.

Naime, indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni sektor evrozone, koji izračunava londonska kompanija Markit, porastao je u septembru na 27-mesečni maksimum od 52,2 poena.

To je porast u odnosu na avgustovskih 51,5 poena, i iznad granice od 50 poena, koja ukazuje na širenje proizvodne aktivnosti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oporavak evrozone hvata zamajac

Izvor: B92, 03.Okt.2013

London -- Najnoviji ekonomski podaci iz evrozone govore da je oporavak tog bloka od recesije dobio na zamajcu i postao samoodrživ...Najveće ohrabrenje donosi vest da je maloprodaja širom 17-članog bloka porasla u avgustu za 0,7 odsto, što je iznad tržišnih očekivanja od 0,2 odsto i više u odnosu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.