Odobreno izručenje Asanža

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobreno izručenje Asanža

London -- Britanski sud odobrio izručenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža Švedskoj, gde je optužen za seksualno zlostavljanje.

Asanž je uhapšen 7. decembra u Londonu i nalazio se u kućnom pritvoru do donošenja odluke suda.

Asanžovi advokati su se usprotivili takvoj odluci suda, rekavši da u Švedskoj njihov klijent neće imati pravedno suđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i najavili da će uložiti žalbu, preneo je Rojters.

Osnivač "Vikiliksa", veb sajta koji je objavio na hiljade poverljivih američkih diplomatskih podataka, tvrdi da je nevin i da su optužbe dveju žena protiv njega deo političke nameštaljke.

Asanž najviše strahuje od toga da bi SAD mogle da ubede Stokholm da ga izruči američkim vlastima, koje bi potom mogle da ga osude i na smrt.

Početkom februara održan je trodnevni pretres tokom kojeg je Asanžova strana tvrdila da švedski tužioci nisu postupli pravilno podnoseći zahtev za njegovo izručenje, dok je švedska vlada iznela argument da je tražila ekstradiciju tek posle niza neuspešnih pokušaja da on bude ispitan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.