Odložena odluka o Ganiću

Izvor: RTS, 13.Apr.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena odluka o Ganiću

Odluka londonskog suda o izručenju bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića odložena za 20. april, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme. Srpski tužilac Vladimir Vukčević zadovoljan nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je ročište o izručenju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, osumnjičenog za napad na pripadnike JNA u Sarajevu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1992. godine, odloženo na zahtev Ganićeve odbrane za 20. april.

Vukčević je rekao da se odluka londonskog suda, po zahtevu Srbije za izručenje Ejupa Ganića, može očekivati do kraja juna.

Danas je u Londonu održano prvo ročište, a tužilac Vukčević je rekao da je zadovoljan prvim nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

"Ovde se ne radi o nekoj konkurentnosti zahteva za ekstradiciju. Postoji samo naš zahtev za ekstradiciju, a ne postoji zahtev Bosne i Hercegovine. Bosanska strana traži odbacivanje zahteva Srbije za ekstradiciju Ganića, što ja tumačim tako da oni i neće da mu sude", rekao je Vukčević.

Tužilac je ukazao da bi zahtev BiH za ekstradiciju kao i zahtev Srbije, morao da sadrži elemente iz koji proizilazi da bi mu i oni sudili, ali da, kako je istakao, toga nema.

Vukčević je naveo da je na današnjem ročištu londonski tužilac koji zastupa zahtev Srbije izneo argumente "na pragmatičan način" i da je bosanska strana, kada je dobila reč, bila, po njegovoj oceni, zatečena.

"U nedostaku argumenata počeli su diskvalifikacijama, pozivajući se na to da nismo izručili Ratka Mladića, da na taj način drugim sredstvima ponovo sudimo žrtvama BiH, pomažemo (Radovanu) Karadžiću u njegovoj odbrani. Smetalo im je čak i moje prisustvo u sudnici govoreći da je to politički pritisak na engleski sud", rekao je Vukčević.

Nakon ročišta koje je zakazano za 20. april, idu značajnija ročišta na kojima će se odlučivati o otvaranju ekstradiocionog postupka, naveo je Vukčević.

Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut izjavio je za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

"Mi smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtev za ekstradiciju", rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da "nema elemenata krivičnog dela niti odgovornosti".

Procedura londonskog suda

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je da će se poštovati svaka odluku Suda.

"Želimo otvoren dijalog sa kolegama tužiocima iz Bosne i ovo može da bude poligon gde možemo da razmenimo argumenta da se ovakve situacije ne bi ponavljale. Odavno smo na poziciji da potpišemo uzajamno sporazumno ustupanje dokaza i formiranje zajedničikih istražnih timova," rekao je Vekarić.

Vekarić je istakao da postoji procedura koju sprovodi sud u Londonu u ovom postupku, koja se pre svega tiče provera navoda zahteva, njegove proceduralne valjanosti i formalnosti, ali sa druge strane, daje se mogućnost Ganićevoj odbrani da reaguje kroz određene prigovore i akte.

"Kada sud odluči o tome kome će izručiti Ganića, posle predmet eventualno ustupa ministru unutrašnjih poslova koji donosi konkretnu odluku o njegovoj eventualnoj ekstradiciji", rekao je Vekarić.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 funti i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke Suda o njegovoj ekstradikciji.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz Bosne i Hercegovine, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.