Obnavlja se elizabetansko pozorište

Izvor: B92, 14.Jul.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavlja se elizabetansko pozorište

Pozorište „Rouz”, starije od čuvenog „Glouba”, uskoro će biti preuređeno u prostor za muzej i izvedbe.

„Rouz” je prvo pozorište podignuto u okrugu Benksajd u elizabetanskom Londonu, nekoliko metara niz Temzu ali, za razliku od mnogo poznatijeg „Glouba” koji i danas privlači publiku iz celog sveta - na sceni „Rouza” predstava nije igrana oko 600 godina.

To bi uskoro trebalo da se promeni. Fondacija za očuvanje „Rouza” planira da restaurira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i konzervira ovaj istorjiski spomenik i pretvori ga u muzej, prostor za performans i edukaciju i otvori za javnost.

Nova zgrada trebalo bi da bude podignuta do 2016, a iznad trenutnog arheološkog nalazišta biće podignut izložbeni prostor.

Trenutno smešteno u mračnoj i vlažnoj prostoriji, ispod poslovnih zgrada, pozorište „Rouz” sagrađeno je 1587. Tu su izvođena dela „Dr Faustus” i „Jevrejin sa Malte” Kristofera Marloua kao i „Henri VI” i „Tit Andronik” Vilijama Šekspira dok su oba autora još bila živa.

Arheološki nalazi pokazuju da je do 1603. pozorište prestalo da bude korišćeno, a do 1605. bilo je potpuno napušteno. Ponovo je otkriveno 1988.
Pogledaj vesti o: London,   Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.