O genocidu u Jasenovcu u britanskom parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O genocidu u Jasenovcu u britanskom parlamentu

Jasenovac i Holokaust Memorijalna Fondacija (JHMF) iz Londona, pod patronatom britanskih poslanika, održala je istorijsko predavanje u britanskom parlamentu o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u NDH.

Predavanje, koje je sinoć održala direktorica Dragana Tomašević, prvenstveno je imalo za cilj da edukuje parlamentarce, diplomate iz različitih zemalja sveta i profesore najprestižnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << univerziteta u Londonu, koji nikada nisu čuli za katoličko hrvatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici evropske unije, saopštila je Fondacija.

Tomašević je posebno istaknula činjenicu da je NDH jedina u svijetu koja je imala koncentracione logore za decu, te da je genocid nad ovim prostorima danas ispolitiziran.

Problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog Kongresa Jevreja, koji je prije tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije, stoji u saopštenju.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Tomašević je navela rad Davida Sladeka, češkog foto novinara, autora knjige i izložbe "Neizgovoreni genocid", koju je JHMF pomogla da ugleda svetlost dana.

Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

Skup je otvorio prof dr Srboljub Živanović, predsjednik Internacionalne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, a skupu su prisustvovali razni poslanici britanskog parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Srbije, ambasador BiH, te profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.