Novosti slave 56. rođendan

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti slave 56. rođendan

Pre 56 godina izašao prvi broj "Večernjih novosti". Danas se i ovaj list, kao i većina drugih medija, bori sa krizom, u uslovima kada medijsko tržište nije uređeno i kada se s vremena na vreme, kako kažu u "Novostima", pojavljuju politički pritisci.

Tog 16. oktobra 1953. godine, prvo izdanje "Večernjih novosti" pisalo je o Londonskom sastanku i demonstracijama u Trstu. Danas se i ovaj list, kao i većina drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medija, bori sa krizom u uslovima kada medijsko tržište nije uređeno i kada se s vremena na vreme, kako kažu u Novostima, pojavljuju politički pritisci.

"Uređivačka politika se neće ni u narednom periodu menjati, ostajemo pri odbrani nacionalnih interesa, ostajemo pri opredeljenju da se možemo modernizovati, možemo oplemenjivati, možemo postati više evropejci, nego što jesmo",  rekao je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Manojlo Vukotić.

Vukotić je siguran da u takvom opredeljenju "Novosti" mogu da se izbore na srpskom tržištu.

"Bilo bi opasno, bilo bi pogubno, bilo bi istorijski fatalna greška, ako oni koji su naumili i koji nameravaju da "Novosti" danas ustupe nekim stranim izdavačima to i učinili, zato što bi Srbija praktično ostala bez svojih srpskih novina", istakao je Vukotić.

Predsednik Srbije, Boris Tadić čestitao je jubilej "Večernjim novostima", kao i čitaocima jednih od najstarijih dnevnih novina u našoj zemlji.

"Tradicija "Novosti" i poverenje koje više od 56 godina grade, dan za danom, obavezuje urednike i novinare da i ubuduće pišu objektivno, istinito i profesionalno. Novosti moraju da odole senzacionalizmu i da uvek iznova na ozbiljan i temeljit način pristupaju temama od interesa za sve grane Srbije", kaže se u čestitki Tadića.

Kolektivu "Večernjih novosti" čestitke su uputili i premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Ćukić-Dejanović, članovi Vlade, predstavnici opozicije i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, Delta holding, Grand kafa, FSS, FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK Vojvodina, OFK Beograd, Biciklistički, Vaterpolo i mnogi drugi sportski savezi, Privredna komora RS, grad Banjaluka, mnogobrojni čitaoci, Ministarstvo kulture RS, kolege iz agencije SRNA, DSS Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.