Novi način obuke državnih činovnika

Izvor: RTS, 29.Jun.2020, 06:13

Novi način obuke državnih činovnika

Nacionalna akademija za javnu upravu osvojila je zlatno priznanje na svetskom Festivalu korisnika u Londonu. Žiri je nagradio inovativnost LMS platforme, koja omogućava državnim službenicima da pristupe onlajn obukama. Platforma je počela da radi neposredno pred pandemiju.
Prazne učionice Nacioanlne akademije, a znanje stiče uživo više od 5.000 činovnika preko kompjutera. Na psihološkoj radionici o antistresu, obučavalo se 80 činovnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ova forma usavršavanja izuzetno odgovara našim slušaocima, a obzirom na to da smo udaljeni od Beograda 300 kilometara znači nam zbog uštede u vremenu, novcu", navodi Adisa Prašenković, načelnica sektora u opštini Tutin.
Jelena Grujić iz Nacionalne akademije za javnu upravu navodi da su svi državni službenici angažovani i umreženi na računaru bez obzira gde se nalaze dinamikom koja njima odgovara.
"Konkretno državni službenici mogu da steknu znanja iz usko stručnih oblasti kao što su opšti upravni postupak uređenje i tako dalje, ali s druge strane LMS palforma nudi i obuke za razvoj ličnih veština", dodaje Grujićeva.
Tako je u akademiji svaki dan od januara, kada su se uselili u novu zgradu. Ali žiri u Londonu je akademiji dodelio priznanje za tehnologiju nastave.
"Žiri je bio impresioniran zapravo inovativnošću ovog našeg proizvoda pošto za razliku od drugih LMS platformi ova platforma omogućava i druge obllike učenja osim on lajn Znači to su i tradicionalne obuke i vebinari kao i drugi oblici učenja", navodi Siniša Barjaktarević, rukovodilac za Aj-Ti Akedemije za javnu upravu.
Korona je samo ubrzala onlajn obuku koja je deo šire strategije. Nacionalna akademija je deo šire želje da Srbija potpuno osvoji elektronsko poslovanje s namerom da građani budu zadovoljni servisom državne uprave i lokalne samouprave.

"Te obuke su omogućileda zaposleni sami mogu da planiraju svoje vreme u obuci da ga usklade sa svojim privatnim ili radnim obavezama a s druge strane lajv sesije koeje su organizovane s druge strane omogućile su interaktivnost sa predavačem ali i između samih polaznika", objašnjava Jasmina Ben Mansur, pomoćnica ministra za Javnu upravu i lokalnu samoupravu.
U vreme korone obarani su rekordi i u onlajn kupovinama, digitalnim plaćanjima , video- konferencijama. U neformalnom razgovoru sa polaznicima elektronske obuke, priznali su da digitalne platforme imaju prednosti ali i da uživo upoznavanje i neposredan razgovor ili druženje još nemaju zamenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.