Novi londonski zvuk na otvaranju „Egzita”

Izvor: Politika, 08.Jul.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi londonski zvuk na otvaranju „Egzita”

Mladi britanski bend „Vijena in lav” nastupiće na „Suba bini” prve večeri ovogodišnjeg novosadskog festivala

Za londonski bend „Vijena in lav” ova godina je počela kako se samo poželeti može. Njihov singl „Love is Like War” izašao je u aprilu, a distribuiran je širom sveta preko „Interskoup rekordsa”. Za samo nekoliko meseci popeli su se do petog mesta britanske top liste na poznatom internet portalu Reverbnejšn, gde imaju skoro 25.000 fanova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Uskoro se očekuje i izlazak novog singla „Surrender”, a njihova muzika na jesen će se naći i na novom izdanju popularne video-igre „Rok bend”.

Svoj talenat ovaj mladi bend potvrdio je u međuvremenu i na uspešnim koncertima u Londonu, Čikagu, Milvokiju…

Bend čine Britanac srpskog porekla Branko Stefanović (gitara), Viktor Kobs (bas gitara i vokal) i Džejms Garnet (bubanj). Stefanović za „Politiku” kaže da je muzika koju stvara „Vijena in lav” inspirisana zvukom osamdesetih.

– Najčešće je opisuju kao dens-rok ili melodični pop. Svejedno, važno je da to publika na koncertima dobro prihvata, kaže Stefanović.

Ovaj profesionalni muzičar gitarsku virtuoznost je stekao školujući se u prestižnim specijalizovanim ustanovama u Londonu, najpre na Institutu za savremeni muzički performans, a zatim, kao stipendista britanske vlade, u Londonskom muzičkom koledžu. Stefanović koristi svaku priliku da dođe u Srbiju, gde mu, odnedavno, po povratku iz Velike Britanije, žive roditelji. Dodaje da odavno ima želju da zasvira na „Egzitu”, jer je godinama unazad sa prijateljima dolazio kao posetilac na novosadski festival, koji među mladim Britancima ima zavidnu reputaciju. Tako i sada dolazi na „Egzit”, samo ovoga puta kao izvođač.

– Jedva čekamo nastup na „Egzitu” i radujemo se što ćemo ove godine imati priliku da učestvujemo u kreiranju atmosfere po kojoj je festival postao poznat širom sveta, rekao nam je Stefanović.

Posle koncerta na festivalu „Egzit”, bend „Vijena in lav” nastavlja malu balkansku turneju nastupima u Požarevcu (14. jula u klubu KB), Beogradu (15. jula u klubu Lađa), Somboru (17. jula u Kafeu de Sol), Sarajevu, Banjaluci, Labinu, Rijeci i Zagrebu.

M. A.

objavljeno: 09.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.