Novčići kojima se plaćao seks u Rimu (FOTO)

Izvor: S media, 10.Jan.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčići kojima se plaćao seks u Rimu (FOTO)

Arheolog amater u Londonu je na obali Temze pronašao žeton za koji britanski stručnjaci smatraju da je u rimsko doba služio za plaćanje usluga prostitutkama.

Bronzani žeton prikazuje muškarca i ženu u seksualnom odnosu, a britanski istoričari veruju kako je to prvi primerak takvog žetona dosad pronađen u toj zemlji.

Britanski penzioner pronašao blago vredno 560.000 evra

Otkriven lek za sve: od prehlade, paralize do side! >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

U blatu na obali reke ležao je punih 2.000 godina, pre nego što ga je iskopao 37-godišnji Regis Cursan, pomoću detektora metala. Na poleđini žetona nalazila se rimska brojka XIIII, za koju stručnjaci smatraju da je predstavljala broj stvarnih novčića, koje su Rimljani morali platiti da bi ga kupili. Ovaj je očito, prema tome, koštao 14 novčića.

Cena tog žetona, prema mišljenju istoričara, iznosila je koliko i celodnevna plata teškog fizičkog radnika u rimsko doba, u prvom veku naše ere. Vlasnik žetona njime bi mogao da poseti bilo koji od tadašnjih londonskih bordela i da dobije seksualne usluge za njega.

Cursan je žeton pronašao kod mosta Putnei, a rekao je kako je na taj dan vodostaj Temze bio posebno nizak. Novčić je donirao londonskom muzeju, gde će biti izložen sedeća tri meseca.

(Znanost)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.