Izvor: Piplmetar.rs, 08.Mar.2024, 17:30

Nova zabrana u nemačkom javnom prevozu: Dve stvari više ne smeju da se unose u tramvaje, vozove i autobuse

Foto: Shutterstock/Mikhail Gnatkovskiy
Prevozničke firme širom Nemačke odlučile su zabraniti prevoz e-skutera i romobila u svojim vozilima zbog zaštite od požara. Ta odluka usledila je nakon niza incidenata koji uključuju zapaljenje baterija u drugim evropskim zemljama.
Na primer, u novembru 2021. dogodio se požar na skuteru na stanici podzemne železnice u Londonu.
U drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << incidentu, baterija skutera eksplodirala je u madridskoj podzemnoj železnici u oktobru prošle godine, zbog čega je jedan vagon potpuno izgoreo.
Od tih događaja tamo je takođe zabranjeno koristiti e-skutere i e-romobile u javnom prevozu.
Prevoznici ističu da sigurnosni standardi za baterije e-skutera trenutno ne zadovoljavaju zahteve koji vrede za druga električna vozila. Međutim, e-bicikli, električna invalidska kolica i električna vozila za osobe s ograničenjima u kretanju isključeni su iz ove uredbe.
KVB (Keln), Rheinbahn (Diseldorf), DSW21 (Dortmund), Ruhrbahn (Esen) i DVG (Duizburg) od početka su zabranili prevoz e-skutera i e-romobila, u svim svojim autobusima i vozovima od početka marta.
Minhen (MVG) sledi od početka aprila. Ostale firme planiraju uskoro slediti taj primer.
Neke prevozničke firme još uvek dopuštaju prevoz e-skutera u određenim vrstama vozila, ali takođe razmišljaju o potpunoj zabrani.
Još uvek ne postoji jedinstvena nacionalna regulativa, ali se traži i na saveznom i na državnom nivou.
Uslovi prevoza u lokalnom javnom prevozu stoga bi se u budućnosti mogli prilagoditi kako bi se na jedinstven način regulisao prevoz e-skutera.
Ministarstvo saobraćaja podržava odluku prevoznika i ističe povećani rizik koji predstavljaju baterije e-skutera.
Udruženje nemačkih prevozničkih firmi (VDV) i njegove firme članice preporučuju zabranu prevoza e-skutera zbog niskih bezbednosnih standarda korištenih litij-ionskih baterija, što predstavlja povećani rizik od požara i eksplozije.
Međutim, prevozničke firme drže „otvorena vrata“ mogućem ukidanju zabrane ako se poboljšaju bezbednosni standardi baterija.
U međuvremenu, putnici se podstiču da pronađu alternativne mogućnosti prevoza za svoje e-skutere kako bi osigurali bezbednost u javnom prevozu, prenosi Feniks magazin.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.