Nova istraživanja otkrila: Masturbacija pruža zaštitu od bakterija i virusa

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 08:29

Nova istraživanja otkrila: Masturbacija pruža zaštitu od bakterija i virusa

Masturbacija, pored osećaja zadovoljstva, može da pruži zaštitu od polno prenosivih bolesti kod muškaraca jer se tokom ove prakse pere genitalni trakt, pokazuju nova istraživanja.

"Otkrili smo da je masturbacija drevna praksa unutar reda primata", rekla je antropolog Matilda Brindl sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Brindl i njene kolege analizirali su najveću bazu podataka o masturbaciji u istoriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja pokriva 105 vrsta primata. Već je poznato da je masturbacija široko rasprostranjena kod sisara i drugih životinja poput ptica. Dok su neki primati poznati po svojim navikama samododirivanja, bonobo majmuni koriste međusobnu masturbaciju kao deo svog društvenog repertoara, a makaki takođe mogu da koriste seks igračke.

Pošto se primeri masturbacije mogu naći u celom evolucionom stablu primata, maženje sopstvenih erogenih zona je verovatno drevna zabava koju je rani zajednički predak preneo na sve grupe primata. S obzirom na to da je toliko čest, očigledno ima i dodatne funkcije pored zabave.

Masturbacija je češća kod mužjaka unutar vrsta koje se pare sa više partnera

Naučnici su analizirali podatke u naučnim publikacijama i zapažanja primatologa i čuvara zooloških vrtova. Otkrili su da je masturbacija češća kod muškaraca unutar vrsta koje se pare sa više partnera.

"Praksa masturbacije je često nestala kod monogamnih vrsta, ali skoro nikada u sistemima u kojima se ženke pare sa više muškaraca“, objašnjavaju naučnici.

Ovi nalazi sugerišu da masturbacija može na neki način povećati šanse za oplodnju u takmičarskim seksualnim scenarijima. Iako još uvek nije jasno kako, jedna teorija tvrdi da može poboljšati kvalitet ejakulata tako što će prvo izbaciti ustajalu spermu, prenosi Science Alert.

Dobra za zdravlje

Ali naučnici su takođe pronašli jake dokaze o koevoluciji masturbacije i pojavljivanju patogena kod muškaraca, ukazujući na još jednu dodatnu funkciju masturbacije - ispiranje mikroorganizama koji izazivaju bolesti iz genitalnog trakta. Masturbacija je takođe češća kod mužjaka većih vrsta primata, koji sami ne mogu detaljno da brinu o svojim genitalijama.

Ako se masturbacija najčešće javlja pre seksa, to bi značilo da poboljšava mušku plodnost, dok bi posle seksa moglo da znači da je prevencija polno prenosivih infekcija. Studija iz 2010. sprovedena na afričkim čekinjastim vevericama došla je do sličnog zaključka.

Nijedan od navedenih trendova nije uočen u podacima o masturbaciji ženskih primata. Ali to ne znači nužno da masturbacija nema nikakvu dodatnu svrhu za njih. "Važno je napomenuti da postoji mnogo manje izveštaja o masturbaciji kod ženskih primata. To je delimično zato što uzbuđenje i masturbacija kod žena mogu biti manje primetni nego kod muškaraca", rekli su istraživači.

Istraživanje pod nazivom Evolucija masturbacije povezana je sa postkopulatornom selekcijom i izbegavanjem patogena kod primata, objavljeno je u časopisu Proceedings of the Roial Societi B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.