Naznake smanjene opskrbe iz Irana podigle cijene nafte prema 76 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Avg.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naznake smanjene opskrbe iz Irana podigle cijene nafte prema 76 dolara

LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, poduprte naznakama da američke sankcije Iranu već smanjuju svjetsku opskrbu sirovom naftom.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 1,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi višoj cijeni, od 68,63 dolara.

Pozornost trgovaca zadržala se na kraju tjedna na američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sankcijama Iranu. Washington ih je uveo početkom kolovoza nakon što se povukao iz međunarodog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, tvrdeći da nije primjeren instrument za ograničavanje iranskih aktivnosti na Bliskom istoku i da ne može zaustaviti Teheran u nastojanjima da izradi nuklearnu bombu.

Teheran tvrdi da ne planira proizvoditi takvo oružje.

U prvom su krugu sankcije obuhvatile iranski financijski sektora a u drugom bi se na udaru trebao naći naftni sektor.

Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ove je godine tržišta opskrbljivao s oko 2,5 milijuna barela nafte i derivata dnevno, što odgovora oko 2,5 posto globalne potrošnje.

"Neovisna izvješća upućuju na zaključak da je već u prvoj polovini kolovoza na tankere utovareno oko 700.000 barela dnevno manje iranske nafte nego u srpnju, što će, ako se tako nastavi, premašiti većinu očekivanja", kazali su analitičari američke investicijske banke Jefferies.

"Očekujemo da će se tržište u četvrtom tromjesečju suočiti s nedostatnom opskrbom ili sa smanjenim rezervnim kapacitetima - ili oboje", dodaju iz Jefferiesa.

U konzultantskoj kući FGE očekuju da će iranski izvoz nafte i derivata do sredine iduće godine pasti ispod razine od milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 73,01 dolar, te je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.