Naša Ana u svetskoj prvoj ligi

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša Ana u svetskoj prvoj ligi

Ne kreiram da bih se dopala drugima, idem svojim putem, kaže dizajnerka čija je kolekcija za jesen–zimu 2011/2012. pravo sa Nedelje mode u Parizu stigla na beogradsku modnu manifestaciju „Amstel fešn vik”

Tremu, pozitivnu, ima pred svaku reviju kao da prvi put predstavlja kolekciju – priznaje Ana Šekularac. Bez obzira na to da li je u okviru nedelje mode u Londonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Parizu ili Beogradu. Dizajnerka kojoj je, dodaje, baza u gradu na Temzi ipak se odlučila da proizvodnju pokrene u Beogradu gde je prošle godine otvorila i autorski butik.

Na svakom komadu odeće u prodaji širom sveta, potpisanom njenim imenom, nalazi se etiketa „made in Serbia”.

– Često sam u Beogradu, mnogo ga volim. Ipak, London mi je baza. Zbog posla često sam u Parizu – objašnjava radnu i životnu tromeđu tridesetšestogodišnja dizajnerka.

Ona je jedan od malobrojnih srpskih poslenika mode kojima u biografiji stoje upisane najznačajnije svetske adrese u kojima su održali revije.

Anine kreacije prodaju se u robnoj kući „Harods” gde treću sezonu osvaja titulu najprodavanijeg na dizajnerskom odeljenju. Njene modele nose svetske zvezde: od Viktorije Bekam, Roišin Marfi, bivše pevačice benda Moloko, Fergi iz grupe „Blek ajd pis”, glumice Tendi Njutn...

Školovana u Italiji i Engleskoj, posle rada u modnim redakcijama italijanskog „Kosmopolitena”, britanskog „Dejli mejla”, Ana je zakoračila u samostalne autorske vode.

Prvi put se predstavila u Londonu na Nedelji mode 2007. posle čega su je u novinskim izveštajima označili kao kreatora koji donosi novu energiju i koji se mora obavezno ubeležiti na radaru novog kruga dizajnera.

Ove godine prvi put je učestvovala na modnoj fešti u Parizu. Premijera kolekcije jesen–zima 2011/2012, nedavno prikazane beogradskoj publici, bila je 8. marta u glavnom gradu Francuske – planetarnoj prestonici modnog biznisa.

– To nije bila klasična revija već performans. Za prostor namerno sam odabrala Matis bar. Zatvorenog tipa, u kome se nikada pre toga nisu održavale revije. Osim manekenki tu su bile dve balerine. Sve je imalo formu psihološke drame. Želja mi je bila da dočaram četiri emocije inspiracije za kolekciju: slobodu duha, snagu, senzualnost i ljubav koja prožima sve to zajedno – objašnjava Ana Šekularac.

Na beogradskom „Amstel fešn viku” nastupila je četvrti put. U poslovnoj agendi već ima upisan boravak u Parizu gde će birati materijale za novu kolekciju.

– Sve se radi mnogo unapred i brzo. Za sada imam sve u glavi: boje, formu, inspiraciju kolekcije za proleće–leto 2012/2013. Tako mora da se radi. Jer, već do juna mora da se uradi najmanje pet, šest komada za revije zakazane za septembar. Praksa je da se zbog časopisa poput „Voga”, „Instajla” rade pred kolekcije, otkriva način funkcionisanja.

Pitamo je kako uspeva.

– Okupila sam mali tim, četvoro nas je i mnogi ne veruju da sve postižemo – kaže uz osmeh. – Moram da priznam da brzo radim jer upravo za sam kreativni deo – stvaranje kolekcije ostaje najmanje vremena. Šest meseci unapred rade se mnoge druge stvari . Tu se podrazumeva pi-ar, promovisanje, organizacija revije...

Za samo 15 minuta predstave. Nekad je naporno. Ipak, mnogo volim ovaj posao – priznaje sagovornica uz opasku da dok kreira nikad ne razmišlja da kolekcija mora da se dopadne drugima, već sledi samo svoj instinkt.

Zato nije pokušavala da prođe kroz vrata za Nedelju mode u Londonu uz pomoć sponzorstva velikih trgovinskih lanaca jer bi joj to uskratilo mogućnost kreativne slobode.

A za ulazak u svet kreatora čije haljine nose najpoznatije svetske face smatra da je imala sreće ali i da je očigledno prepoznat njen stav da odeća treba da prati ličnost a ne da je zamaskira.

--------------------------------------------------------

Prezime

Ana je rođaka proslavljenog fudbalera Dragoslava Šekularca.

– On mi je stric, tatin brat – kaže dizajnerka uz opasku da je to jedno od najčešćih pitanja i činjenica koju ističu novinari u Srbiji, uz onu da je kreirala za Viktoriju Bekam.

------------------------------------------------------------------------------ 

Šta obući?

Iako sama često ponese neki svoj model, Ana voli da oblači garderobu drugih dizajnera.

– Najčešće sam u opuštenoj, neformalnoj garderobi. U farmerkama, udobnoj obući.

Za završni naklon beogradske revije imala je na sebi zelenkastu tuniku samodizajniranu baš za tu priliku.

Damama preporučuje da ovog proleća nose crvenu i belu.

Zapaža, što smatra da je dobro, da sve više devojke u Beogradu beže od uniformnosti. 

– Dobro je da se eksperimentiše, da se probaju razne stvari jer tako se gradi stil. Sve je bolja i ponuda, pa kupci mogu da biraju od Zare i Manga do dizajnerskih komada na primer u Čumić distriktu.

Andrijana Cvetićanin

objavljeno: 04.04.2011
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.