Napadi na džamije nakon ubistva

Izvor: B92, 23.Maj.2013, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na džamije nakon ubistva

London -- Preko 100 pripadnika britanske ultradesničarske grupe "Ingliš difens lig" (EDL) okupilo se prošle noći u blizini mesta gde je brutalno ubijen britanski vojnik.

Takođe, policija je primila nekoliko poziva zbog napada na džamije širom Londona. Iako policija kaže da te napade ne može direktno da poveže sa ubistvom vojnika, koje su počinila dvojica ekstremnih islamista, očevici kažu da je iz ponašanja napadača bilo jasno da se radi o osveti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Incidenti su počeli tokom noći, okupljanjem ultradesničara, koji su se sukobili s policijom, na koju su bacali flaše. Policija je potom napravila kordon, nakon čega su se desničari uputili u lokalni pab, u kom su nastavili da divljaju i pevaju nacionalističke pesme.

Jedan lokalni musliman je rekao da je ciglom razbijeno staklo obližnje džamije.

Na drugim krajevima Londona uhapšena su dva muškarca nakon odvojenih napada na džamije. Policija je kasnije potvrdila da je jedan od dvojice uhapšenih 43-godišnji muškarac iz Brejntrija, koji je imao nož i planirao napad na lokalnu džamiju.

Upravnik te džamije rekao je britanskim medijima da je policija saopštla da još ne može da tvrdi da su napadi na džamije povezani sa brutalnim obezglavljivanjem britanskog vojnika koje su počinila dvojica islamskih ekstremista.

“Međutim, mi koji smo bili svedoci napada na džamiju, nama je izgledalo da je to bio čin neke osvete. To je bilo jasno iz ponašanja napadača. Mi apsolutno osuđujemo ono što se desilo u Vulviču, ali mi zaista nemamo nikakve veze s tim”, kazao je on i dodao da će sada svi okriviti muslimane.

U međuvremenu, policija je primila još jednu dojavu o napadu na džamiju u Kentu. Zbog tog napada priveden je takođe jedan muškarac.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.