Najvrednija kupovina iz budžeta u poslednjih 100 godina: Remek-delo Paje Jovanovića izloženo za javnost do kraja meseca

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 20:00

Najvrednija kupovina iz budžeta u poslednjih 100 godina: Remek-delo Paje Jovanovića izloženo za javnost do kraja meseca

U autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice, koji odgovara epohi i duhu orijentalnog stila, moći ćete da pogledate sliku kupljenu za zbirku Muzeja grada Beograda na aukciji u londonskom "Sotbiju". Ova nabavka predstavlja najznačajniju kupovinu muzejskog predmeta do sada, koju je realizovao Muzej grada Beograda uz pomoć Vlade Republike Srbije.

Konak kneginje Ljubice nekad je bio rezidencija srpske kneginje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << danas je simbol Beograda u kom se i dalje čuvaju predmeti koji na autentičan način dočaravaju život kneževe porodice tokom XIX veka. Konak se nalazi u starom gradskom jezgru, na Kosančićevom vencu, u neposrednoj blizini zgrade Patrijaršije i Saborne crkve, a do 30. marta postoji izuzetan razlog da ovu lokaciju i posetite.

Muzej grada Beograda  je krajem prošle godine kupio jedno od istaknutijih remek-dela srpskog slikara Paje Jovanovića nazvano "Odmor bašibozuka" i do kraja meseca je predstavljeno za javnost na pomenutoj lokaciji.

"Odmor bašibozuka" predstavlja jednu od najpoznatijih slika Paje Jovanovića. Slika pokazuje zašto je Jovanović istaknut po orijentalističkom stilu. Ona osvaja posmatrača pažljivo uklopljenim detaljima i izuzetno vešto ucrtanim planom u čitavoj kompoziciji. Preki pogled subjekta prodorno Vas gleda sa platna, a oružje zaista deluje kao da će izaći iz slike, njegova lepota prosto plaši. "Odmor bašibozuka" upravo zbog toga izvrstan je primer Pajinog majstorstva i umetničke vizije.

Ne čudi što je Pajin bašibozuk ostavio snažan uticaj. Bašibozuci su bili surovi okrutni ratnici i pljačkaši. U doslovnom značenju bašibozuk je onaj čija je glava pokvarena, oštećena, a suštinski onaj bez vođe. U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), a dosadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće Kristi 1994. godine, s tim da je delo tada prodato pod nazivom "Arnautski ratnik", navodi se na sajtu Sotbija.

Inače, slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti, prenosi RTS, i to je čini jednim od najskupljih Pajinih dela. U ovu cenu nisu uračunati troškovi transporta i unosa u fond, te je ovaj podatak bio tema razgovora sa domaćinima muzeja.

- Jeftino smo je i platili, to je prva slika koju smo kupili iz budžeta od ‘45 godine i izuzetno je značajna. Vlada veliko interesovanje i pojedine reakcije su zaista zanimljive. Biće izložena do 30. marta, nakon čega ide u depo - rekao je za portal Srbija Danas domaćin muzeja.

Kako je ranije navela direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, ambijent Konaka kneginje Ljubice u Beogradu odgovara epohi i duhu orijenta čuvene Jovanovićeve slike, i biće izložena kraće od mesec dana, odnosno do 30. marta.

Pored slike u Konaku su osim stalne postavke izloženi i predmeti Legata Paje Jovanovića - štafelaj, paleta i slikarska mantija iz umetnikovog ateljea, a zaljubljenici virtuelnih obilazaka i oni koji vole moderne pristupe umetnosti, takođe mogu imati pun ugođaj putem VR naočara.

Srbija Danas/Maja Đorđević

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.