Najveći nedeljni pad cene nafte

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći nedeljni pad cene nafte

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila i na dobrom je putu da ove sedmice zabeleži najveći nedeljni pad cene u poslednja tri meseca, pošto je zvanični Peking naložio bankama da povećaju rezerve.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 16 centi, na 81,69 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku porasla na čak 82,75 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska "brent" nafta na Medjunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << berzi petroleja u Londonu neznatno poskupela na 85,12 dolara za barel, prenela je agencija Blumberg.

Nafta je, nakon jutrošnjeg rasta cene, pojeftinila pošto je Kina po peti put ove godine naložila svojim bankama da drže veće rezerve, u cilju zauzdavanja inflacije, što bi moglo da ugrozi tražnju "tečnog zlata" u toj, najbrže rastućoj velikoj privredi i najvećem potrošaču energenata.

Tokom ove sedmice je nafta pojeftinila za ukupno 3,8 odsto, što je najviše od nedelje zaključno sa 13. avgustom. Razlog tome je što se Irska borila sa velikim deficitom, a kineski premijer Ven DJabao je izjavio da njegova vlada radi na nacrtu mera za smanjenje inflacije.

Narodna banka Kine je danas saopštila da će od 29. novembra povećati zahtev za rezerve tamošnjih banaka za 50 baznih poena, što će smanjiti obim gotovine u finansijskom sistemu.

"Monetarna politika se u Kini pooštrava, kao što i treba, a uskoro možemo da očekujemo i povećanje bazne kamatne stope", izjavio je ekonomista honkonšske brokerske firme "Mizuho sikjuritiz" Šen DJenguang.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.