Najslabiji kvartalni rast američke ekonomije u posljednje tri godine

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Apr.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najslabiji kvartalni rast američke ekonomije u posljednje tri godine

LONDON - Američko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem kvartalu raslo najslabijim tempom u posljednje tri godine zbog stagnacije osobne potrošnje i slabijih investicija kompanija u zalihe, izvijestilo je u petak američko ministarstva trgovine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prva je tri ovogodišnja mjeseca porastao za 0,7 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, čemu su pridonijela i slabija državna izdvajanja za obranu, pokazale su prve procjene >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ministarstva.

Riječ je o najslabijem rastu BDP-a od prvog tromjesečja 2014. godine. Usporedbe radi, u četvrtom tromjesečju 2016. rast je iznosio 2,1 posto na godišnjoj razini.

Dinamika rasta upola je slabija od procjena ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali rast od oko 1,2 posto.

Rast osobne potrošnje osjetno je usporio, na svega 0,3 posto, nakon 3,5-postotnog skoka u četvrtom kvartalu. Osobna potrošnja, kao važna sastavnica BDP-a, rasla je tako najslabijim tempom od četvrtog kvartala 2009. godine.

Među glavnim razlozima slabije potrošnje navodi se blaga zima, zbog koje uobičajeno slabi potražnja za grijanjem pa posljedično pada proizvodnja energenata.

Uteg BDP-u u prvom tromjesečju bile su i mršave investicije kompanija u zalihe, nakon što su dva uzastopna tromjesečja pružale značajnu podršku BDP-u.

Od drugih glavnih sastavnica BDP-a, državna potrošnja također je podbacila, a pala je za 1,7 posto jer su izdvajanja za obranu pala četiri posto, najviše od četvrtog kvartala 2014. godine.

Među rijetkim dobrim vijestima izdvajaju se dodatno poboljšana ulaganja kompanija, ponajprije u segmentu vađenja nafte i plina, te u vađenju ruda. Uz to, američki izvoz, porastavši za 5,8 posto u prvom kvartalu, snažnije je rastao od uvoza, koji je uvećan četiri posto, pokazalo je izvješće.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.