Nagib Big bena vidljiv golim okom

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagib Big bena vidljiv golim okom

Jedno od glavnih obeležja Londona, Big Ben, nakrivio se do te mere da nagib može da se primeti ''golim'' okom, prenele su danas agencije.

Ovaj 96 metara visok toranj sa satom, koji se nalazi na Vestminsterskoj palati sada je nagnut oko pola metra na severozapadnu stranu, tvrde stručnjaci.

''Možete videti nagib, ako stojite kod zgrade parlamenta. Video sam da turisti fotografišu i komentarišu nagib i vidim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da im je čudno što se toranj nakrivio malo u desnu stranu'', rekao je profesor sa ''Imperial'' koledža, Džon Burland.

Toranj je počeo da se krivi intenzivno od 2003. godine, svake godine se pomeri za oko 0,9 milimetara, ali još uvek ti nivoi krivljenja nisu nesigurni, prenosi Rojters.

''Ako krene ubrzano krivljenje, trebalo bi nešto da se učini, ali mislim da ništa ne treba da se preduzima narednih par godina'', istakao je Burland.

Razlog krivljenja tornja su građevinski radovi, koji su rađeni ispod tornja. Ovih radova je bilo više - gradnja kanalizacije, gradnja podzemne železnice ''Distrikt Lejn'', kao i gradnja podzemnog parkinga ranih 70-tih godina prošlog veka.

Krivljenje Big Bena rezultiralo je pucanje zidova i plafona u parlamentu, uključujući i ministrovo krilo.

Konstrukcija ove sat-kule završena je 1858. godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.