Nafta na šestomesečnom maksimumu

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta na šestomesečnom maksimumu

Cene sirove nafte su danas odskočile na šestomesečni maksimum, iznad 85 dolara za barel, podstaknute smanjenjem zaliha tog energenta u SAD i špekulacijama da bi moguće stimulativne mere američke Uprave federalnih rezervi (Fed) mogle dalje oslabiti dolar.

Nafta za isporuku u decembru je danas na Njujorškom tržištu sirovina poskupela, treći dan uzastopce, za čak 1,14 dolara, ili 1,4 odsto, na 85,04 dolara za barel, što je najviša cena od 4. maja.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << terminskom tržištu ICE u Londonu nafta marke "brent", za isti termin isporuke, je ugovarana u porastu 1,09 dolara, ili 1,3 odsto, po 86,50 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku odskočila na 86,63 dolara.

Američki Fed bi mogao danas objaviti plan otkupa dugoročnih vladinih obveznica za najmanje 500 milijardi dolara, prenela je agencija Blumberg.

Takva politika, poznata kao kvantitativno labavljenje, mogla bi oslabiti dolar i podstaći investitorsku tražnju nafte. Američka valuta je juče pojeftinila prema većini velikih valuta, oslabivši jedan odsto prema evru, na 1,4034 dolara za evro.

Dolar se povukao više od 10 odsto u odnosu na jedinstvenu evropsku valutu od 27. avgusta, kada je izjava direktora Fed-a Bena Bernankija - da će centralna banka "učiniti sve što može" da bi održala ekonomski rast podstakla špekulacije da bi nastavljanje otkupa vladinih obveznica moglo dovesti do daljeg slabljenja dolara.

"Današnje vesti sa sastanka Fed-a o kvantitativnom labavljenju imaće veliki uticaj na tržište nafte", ukazala je Serena Lim, strateg za energente i sirovine u "Australijskoj i novozelandskoj bankarskoj grupaciji" u Singapuru.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta poskupela posle saopštenja Federalnih rezervi

Izvor: Beta, 04.Nov.2010, 11:25

LONDON, 4. novembra 2010. (Beta-AP) - Cena nafte skočila je danas iznad 85 dolara za barel pošto je dolar neznatno pao posle saopštenja Federanih rezervi da će uložiti 600 milijardi dolara u kupovinu američkih državnih obveznica kako bi stimulisale privredu...Laka nafta za decembarske isporuke...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.