Nafta kletva Foklanda

Izvor: RTS, 17.Mar.2012, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta kletva Foklanda

Foklandska ostrva ponovo su predmet sporenja Velike Britanije i Argentine, pošto su oko ostrva pronađene velike količine crnog zlata. London tvrdi da stanovnici ostrva imaju pravo na eksploataciju nafte, dok iz Buenos Ajresa navode da je teritorija oko ostrva predmet još nerešenog spora.

Velika Britanija optužila je Argentinu da pokušava da uplaši i izvrši pritisak na stanovnike Foklandskih ostrva. Optužbe iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Londona usledile su nakon što je Buenos Ajres upozorio naftne kompanije da ne učestvuju u istraživanju nafte u vodama oko ostrva u Južnom Atlantiku zato što se oko te teritorije još vodi spor.

Iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kamerona argentinski potez su nazvali "žalosnim", dok je iz ministarstva spoljnih poslova stigao odgovor da Foklandi imaju pravo da razvijaju privredne kapacitete u koje spada i eksploatacija nafte.

"Od uznemiravanja Foklandske morske špedicije do pretnji da će zabraniti letove aviona na ostrva, potezi argentinskih vlasti da uplaše stanovnike ostrva potpuno su nelegalni i kontraproduktivni", saopšteno je iz britanskog ministarstva spoljnih poslova.

London je ostao pri starom stavu da neće pregovarati sa Argentinom o suverenitetu nad Foklandima ukoliko to ne zatraži 3.000 ostrvljana.

Pronalazak nafte u vodama oko Foklandskih ostrva, za koje se procenjuje da bi mogle da donesu poreski prihod ostrvima i njenim stanovnicima u visini od 167 milijardi dolara, dodatno je podgrejao i ionako uzavrelu situaciju.

Uprkos činjenici da bi u normalnim okolnostima pronalazak ovako velikih količina nafte doneo stanovnicima ostrva znatnu finansijsku dobit, analitičari upozoravaju da će crno zlato predstavljati teret i kletvu ostrva.

Argentinske vlasti su zapretile svakoj kompaniji koja bude učestovala u probnim bušenjima zakazanim za kraj godine, tužbama i pravnim akcijama protiv njih.

Britanski istraživač, koji je 2010. godine pronašao naftno polje nazvano Morski lav, traži partnere koji će investirati dve milijarde dolara. S obzirom na toliku početnu sumu, može se naslutiti o kolikom je poslu u stvari reč. Početna bušenja zakazana su za kraj godine.

Argentinske vlasti tvrde da bi bilo kakvo istraživanje i eventualna eksploatacija nafte bilo nelegalno, pošto se oko te teritorije još vodi spor.

Krajem prošle godine južnoamerički trgovački blok Merkosur (koji osim Argentine čine Brazil, Paragvaj i Urugvaj), u znak solidarnosti sa Argentinom, obećao je da će svakom brodu koji plovi pod Foklandskom zastavom zabraniti pristup u svojim lukama.

Početkom meseca Argetnina je rekla da želi da pregovara o sporazumu 1999. sa Britanijom, kojim je uspostavljena redovna avionska linija između ostrva i Čilea. Iz Buenos Ajresa predlažu da umesto čileanskog avioprevoznika ulogu prevoza preuzme argentinska nacionalna aviokompanija.

Pored toga, Argentina se u februaru, nakon što je kraljevksa mornarica Velike Britanije najavila planove da šalje razarač u Južni Atlantik, obratila Ujedinjenim nacijama optuživši London da ilegalno pojačava vojno prisustvo blizu spornih osrtva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

London: Argentina zastrašuje

Izvor: B92, 17.Mar.2012

London -- Velika Britanija optužila je Argentinu da zastrašuje stanovnike Foklandskih ostrva. Vlada u Buenos Ajresu upozorava naftne kompanije...Argentinska vlada poručila je naftnim kompanijama da ne učestvuju u istraživanju nafte na teritoriji oko ostrva, oko kojeg se i dalje vodi spor...Istraživanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.