Nafta ispod 76 dolara

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta ispod 76 dolara



Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na ispod 76 dolara za barel usled jačanja američke valute, dok ulagači iščekuju objavu rezultata poslovanja kompanija u drugom tromesečju kako bi mogli bolje da procene stanje privrede SAD, najvećeg svetskog potrošača energenata.


Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 46 centi, na 75,63 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 47 centi, na 74,95 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Prošle nedelje je cena najvažnije energetske sirovine značajno porasla zahvaljujući optimizmu ulagača da, iako se očekuje usporenje rasta američke privrede, ona neće do kraja godine ponovo pasti u recesiju.

"Ekonomski oporavak je počeo da usporava ranije nego što su očekivali analitičari. Ipak, mnogo je bolji spori oporavak, nego da oporavka uopšte nema", navodi se u izveštaju konsultantske firme "Šork grup".

Trgovci očekuju da američka preduzeća uskoro počnu sa objavljivanjem poslovnih rezultata za drugo tromesečje. Prve izveštaje bi ove sedmice trebalo da objave kompanije "Alkoa", "Intel", "Gugl", "JP Morgan Čejs" i "Benk of Amerika".

Trgovci naftom prate kretanje akcija kako bi bolje procenili opšte raspoloženje investitora. Tako je danas ojačala većina berzanskih indeksa u Aziji i Evropi, dok je američki "Dau DŽons indastrijal" indeks tokom prošle nedelje porastao za ukupno 5,3 odsto.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Ojačala svetska tržišta akcija

Bugari plaćaju najskuplje vozila u EU

Nafta dva dana slobodno šiklja u more

U Beogradu 9.000 jeftinih stanova

"Gasprom" najprofitabilnija kompanija na svetu

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Cijene nafte porasle prema nivou od 76 dolara

Izvor: Capital.ba, 13.Jul.2010, 17:18

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima nadomak nivou od 76 dolara za barel, prateći rast na tržištima akcija koja su ohrabrila dobra poslovni izvještaji američkih kompanija, podstaknuvši povjerenje u privredni oporavak. Barel sirove nafte za isporuke u avgustu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.