NA LISTI NAJ ŠOPING DESTINACIJA BEOGRAD NA 31. MESTU

Izvor: Kurir, 19.Nov.2011, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA LISTI NAJ ŠOPING DESTINACIJA BEOGRAD NA 31. MESTU

LONDON - Beograd se nalazi na dnu lestvice najboljih evropskih gradova za šoping turizam, pokazao je Indeks najboljih gradova za kupovinu (Globe Shopper City) britanskog časopisa Ekonomist.

Indeks meri 33 grada koja su ocenjivana u 38 kriterijuma svrstanih u pet kategorija - prodavnice, dostupnost, praktičnost, hoteli i saobraćaj, kultura i atmosfera, među kojima je Beograd zauzeo 31. mesto.

Najbolji evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gradovi za kupovinu su London, sa indeksom 67,3, Madrid i Barselona (po 67,1), Pariz (65,5), Rim (62,9) i Berlin (62,3).

Iza Beograda koji ima indeks 43,6 našli su se samo Oslo, sa indeksom 43,1 i Ženeva, sa 41. Iz zemalja bivše Jugoslavije više se nijedan grad nije našao na listi, dok su iz susednih zemalja Budimpešta na 10. mestu, sa indeksom 59,6, a Sofija i Bukurešt su zajedno na 24. mestu sa indeksom 52,2.

Iz istočnoevropskih zemalja, najbolje je plasiran Prag, na 9. mestu i indeksom 59,7. Prema objašnjenju direktora istraživačkog projekta Alasdaira Rosa, iz indeksa najboljih gradova za kupovinu proizlazi da je ideal međunarodnog šoping turizma ravnoteža između praktičnosti, dostupnost i cene.

Kriterijumi su bili ocenjivani kvantitavno, na primer broj putnika prevezenih avionom godišnje, ili kvalitativno, kao što je verovatnoća sniženja u različitim prodavnicama. Svaki grad ocenjen je prema prosečnom smeštaju u pojedinim kategorijama. Ukupan indeks izračunat je na osnovu prosečnog vrednovanja u pet kategorija.

Sve kategorije su u indeksu zastupljene ravnomerno. Indeksirani gradovi su bili izabrani na osnovu broja posetilaca i privrednog značaja. Gradovi su bili izabrani iz evropskih zemalja sa bruto domaćim proizvodom većim od 50 milijardi evra sa većim privredama i više od jednog velikog grada.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.