Muzika Isidore Žebeljan oduševila publiku u Londonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika Isidore Žebeljan oduševila publiku u Londonu

Na koncertu Simfonijskog orkestra BBC, održanom 15. januara ove godine u Meida Vejl BBC studiju u Londonu, izvedena je kompozicija "Konji Svetog Marka", akademika Isidore Žebeljan.

Iako je do sada pet značajnih dela iz opusa naše kompozitorke premijerno izvedeno u Velikoj Britaniji, ovo je bio prvi put da je u Londonu izvedena jedna njena kompozicija za simfonijski orkestar.

Osim toga, to je ujedno bio i prvi put da se jedno delo srpskog kompozitora nađe na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programu ovog čuvenog orkestra.

Pisac i muzičar Borislav Čičovački, inače suprug Isidore Žebeljan prisustvovao je izvođenju kompozicije "Konji svetog Marka" u Londonu.

On napominje da je koncertom dirigovao Majkl Sil, istaknuti britanski dirigent srednje generacije, a program je bio sastavljen isključivo od dela značajnih žena kompozitora: "BBC Simfonijski orkestar svirao je dela Deni Hauard, mlade i perspektivne britanske kompozitorke, zatim Florens Prajs, prve crne američke kompozitorke koja je između dva svetska rata komponovala simfonijsku muziku... pa onda delo najznačajnije britanske kompozitorke 20. veka, dame Elizabet Mekonki i na kraju u blještavoj završnici koncerta, muziku Isidore Žebeljan" prenosi utiske iz Londona za Tanjug Čičovački.

Kako kaže dirigent je na probama izuzetno pažljivo radio na svim detaljima partiture, vodeći računa o izbalansiranosti zvučnih boja orkestarskih instrumenata.

"Tokom proba je cela kompozicija ujedno snimljena za BBC Radio. Popularna serija koncerata BBC Simfonijskog orkestra u Meida Vejl studiju i ovoga je puta napunila dvoranu studija radoznalom publikom do poslednjeg mesta. Izuzetna spretnost i veština muzičara BBC orkestra, kao i dirigentova preciznost i maštovitost, načinili su od ovog koncerta izuzetan muzički događaj. To su pokazale oduševljene reakcije publike, za koju je posebno muzika Isidore Žebeljan bila pravo otkiće" kaže Čičovački i dodaje da je muzike našeg najmlađeg akademika bila otkriće i za muzičare, dirigenta, menadžere, producente i programatore koncertnih sezona u BBC-ju.

"Snimak ovog koncerta biće emitovan za ceo svet 8. marta na talasima programa. Tim povodom je redakcija ovog programa najavila intervju koji će voditi sa našom kompozitorkom" kazao je Čičovački.

Kompozicija Konji Svetog Marka Isidore Žebeljan jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu.

Nastala je kao porudžbina Venecijanskog bijenala, 2004. godine, a od tada je izvođena u Italiji, Češkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Srbiji, svim zemljama regiona, i sada u Velikoj Britaniji.

Snimci ove kompozicije objavile su diskografske kuće u Nemačkoj i Austriji.

Partituru je objavio Ricordi iz Milana, jedna od najčuvenijih muzičkih izdavačkih kuća na svetu, koja je ekskluzivni izdavač muzike Isidore Žebeljan.


Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.