Moodys: Hrvatska među najizloženijim posljedicama slabljenja eura

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jun.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moody's: Hrvatska među najizloženijim posljedicama slabljenja eura

LONDON - Hrvatska je među europskim zemljama koje nisu članice eurozone najsnažnije izložena trendu slabljenja eura zbog značajnog udjela javnog duga u dolarima, ocjenjuje u četvrtak rejting agencija Moody's.

Agencija upozorava i na moguće povećanje troškova zaduženosti hrvatskih kućanstava zbog kredita u švicarskim francima.

Slabljenje eura prema ostalim valutama utječe na kreditni rejting izdavatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << duga u pojedinim europskim zemljama koje nisu članice eurozone, a najsnažnije su izloženi izdavatelji u Hrvatskoj, ocjenjuje u najnovijem izvješću agencija Moody's.

Valute zemalja srednje i istočne Europe slabile su paralelno s eurom, što je rezultiralo većim teretom duga kod zemalja s velikim dugovima u inozemnim valutama uz izuzetak eura, tumači viša potpredsjednica agencije Marie Diron u analizi utjecaja slabljenja eura na europske zemlje izvan eurozone.

Izvješće je fokusirano na velika gospodarstva u zapadnoj i srednjoj i istočnoj Europi, uključujući države, poduzeća i banke koji se zadužuju izdanjem obveznica.

"Na razini država, Hrvatska je među većim zemljama srednje i istočne Europe najviše izložena povećanju troška duga u inozemnim valutama ne uključujući euro. No, povećanje troška te vrste duga kod kompanija jako je malo", dodaje Diron.

U agenciji podsjećaju da je oko 40 posto hrvatskog javnog duga u dolarima, za razliku od Bugarske i Češke čiji je javni dug gotovo u cijelosti u lokalnoj valuti ili u eurima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Moody’s: “Zaduženost domaćinstava u Hrvatskoj će vjerovatno rasti”

Izvor: Capital.ba, 11.Jun.2015

NJUJORK, Hrvatska je među evropskim zemljama koje nisu članice evrozone najsnažnije izložena trendu slabljenja evra zbog značajnog udjela javnog duga u dolarima, ocjenjuje u četvrtak rejting agencija Moody’s, upozoravajući i na moguće povećanje troškova zaduženosti hrvatskih domaćinstava...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.