Moda venčanice kroz protekla tri veka

Izvor: Politika, 06.Jul.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moda venčanice kroz protekla tri veka

U muzeju „Viktorija i Albert” u Londonu u toku izložba „Venčanice 1775–2014”, sa više od 70 eksponata koji prikazuju evoluciju ovog komada garderobe

Romantične, ekstravagantne, svedene, izazovne; od svile ili čipke; bele ili bež, ljubičaste čak i crne boje –venčanice koje su ostavile trag u modi u poslednja tri vekatema su izložbe „Venčanice 1775–2014”,u „Viktorija i Albert” muzejuu Londonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Šivena samo za Ditu fon Tiz

Postavku sa više od 70 eksponata čine venčane haljine i prateći detalji koje su nosile mlade tokom 18, 19, 20. i 21. veka, od onih poznatih – iz kraljevskih porodica – do anonimnih dama koje su se venčale u odorama popularnih, ali i anonimnih krojača.

Posetioci mogu da vide, na primer, haljinu i kaput golubijeplave u kojoj se 2005. godine za princa Čarlsa udala Kamila Parker Boul, vojvotkinja od Kornvola. Duh prošlih epoha dočaravaju venčanica Džejn Bejli koja je 1780. godine nosila svileno-brokatnu bež haljinu ili raskošno nabrane venčane haljine sa sitnim vezom, s kraja 19. veka, u kojima su se Britanke udavale za imućnije izabranike.

Venčanica pevačice Gvin Stefani

Kako ističe kustos izložbe Edvina Erman, cilj ove postavke jeste da se prikaže linija promena ukusa nevesti tokom dugog perioda od tri veka.

„U 18. veku dame iz prestižnih porodica odlučivale su se za tkanine protkane zlatnim i srebrnim nitima. Venčanica kraljice Viktorije, koja je pred oltar izašla u haljini od belog satena 1840. godine, uticala je da se taj trend prekine. Bela, bež i nijanse slonovače protežu se kroz sve epohe”, ukazuje Erman i dodaje da je tek u 20. veku sporadično iskakao trend jarkih boja.

Takođe, ne samo boje već i krojevi i materijali venčanica naročito u 20. i 21. veku prikaz su promene položaja žena i njihove emancipacije. Edvina Erman ističe svedene venčanice iz šezdesetih godina 20. veke čime se kroz modu demonstrirala osvojena ekonomska, politička i seksualna sloboda žena.

Krajem 20.veka počeli su da se nose novi modeli sa bretelama, smelih izreza prihvaćenih od strane crkve, ali i često osporavanih od sveštenih lica, šiveni tako da sputavaju grudi sa silikonima.

Iz novije istorije na postavci je izložena venčanicapevačice Gven Stefani, koju je sa detaljima u pink boji posebno dizajnirao Džon Galijano. Ili, skarletnoljubičasta romantična venčanica sa potpisom Vivijen Vestvud, šivenu za Ditu von Tiz kada se 2005. godine udavala za pevača Merilina Mensona.

Među izloženim haljinama koje su deo impozantne kolekcije muzeja su i one sa potpisom Kristijana Lakroa, Vere Vang...

A. C.

objavljeno: 07.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.