Moda: Preminula Meri Kvant, kraljica mini-suknji

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 15:46

Moda: Preminula Meri Kvant, kraljica mini-suknji

Čuvena modna kreatorka Meri Kvant preminula je u 93. godini, saopštila je njena porodica.

Modna kreatorka Meri Kvant, najpoznatija po uvođenju mini-suknji u garderobu za žene 1960-ih, preminula je u 93. godini, saopštila je njena porodica.

Umrla je "jutros, u miru, kod kuće u Sariju (oblasti nedaleko od Londona) u Velikoj Britaniji", naveli su iz porodice u saopštenju za agenciju PA.

Kvant je bila jedna od najuticajnijih figura na modnoj sceni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šezdesetih, kada je elegantnim, modernim i živopisnim dizajnom modu učinila dostupnijom svima.

Njena porodica je naziva "jednom od međunarodno najpriznatijih modnih dizajnerki 20. veka" i "izuzetnom inovatorkom".

Rođena u 11. februara 1930. jugoistočnom Londonu,u porodici školskih učitelja iz Velsa.

Diplomirala je 1950-ih na Goldsmit koledžu, gde je upoznala supruga Aleksandra Planketa Grina, koji je kasnije pomogao u osnivanju njenog modnog brenda.

"Prvu prodavnicu otvorila je 1955. u Kings roudu u Londonu. Njena dalekovidost, kreativnost i talenat brzo su dali jedinstven doprinos britanskoj modi", ocenjuje njene porodice.

Razmišljajući o prvih 20 godina svoje karijere, Kvant je ranije izjavila da je "bilo divno i uzbudljivo", kao i da se "uprkos teškom radu, veoma zabavila".

"Nismo nužno shvatili da je ono što stvaramo pionirsko, jednostavno smo bili previše zauzeti uživanjem u svim prilikama i prihvatanjem rezultata pre nego što smo požurili na sledeći izazov."

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moda: Preminula Meri Kvant, kraljica mini-suknji

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2023

Čuvena modna kreatorka Meri Kvant preminula je u 93. godini, saopštila je njena porodica.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.