Milanko Šarančić osuđen na pet godina zatvora

Izvor: Blic, 11.Apr.2013, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanko Šarančić osuđen na pet godina zatvora

Milanko Šarančić, bivši direktor "Železnica Srbije" osuđen je danas na pet godina zatvora pred Specijalnim sudom zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenje štete ovom preduzeću za više od 1,2 miliona evra. Dvojica njegovih saradnika Zoran Milićević i Milorad Čelebić, osuđeni su na kazne zatvora od po četiri godine , dok je Dragoslav Pejčić oslobođen optužbi.

Bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zoran Milićević osuđen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na četiri godine zatvora, dok je pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić oslobođen optužbi.

Zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić osuđen je na četiri godine zatvora.

Na tu presudu i osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu ukoliko ne budu zadovoljni.

Osuđenima se stavlja na teret zloupotreba službenog položaja i direktno kršenje Zakona o javnim nabavkama. Spornim nabavkama lokomotiva i vozova, sud je našao da su okrivljeni oštetili JP "Železnice Srbije" za 1,2 miliona evra.

Šest dizel električnih lokomotiva nabavljeno je od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", čime je naneta šteta državnim preduzećima jer je taj posao mogao da se obavi i u Srbiju.

Sudija je, obrazlažući presudu istakao da je sud uočio isti modus poslovanja u oba slučaja spornih nabavki. "Železnicama" su pristizale ponude pre raspisivanja tendera, dok je prva cena dizel lokomotiva uvek bila i konačna.

Lokomotive iz Slovenije kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Šarančićev branilac, advokat Goran Petronijević najavio je da će se žaliti Apelacionom sudu.

- Prvo poluvreme je završeno a drugo će sigurno biti u našu korist - rekao je Petronijević.

Milanko Šarančić takođe veruje da ovo nije končna presuda i veruje da će njegovi advokati dobiti spor na Apelacionom sudu.

- Pričinjena je velika nepravda koja je sramota za srpsko pravosuđe. Verujem da će presudu poništiti Apelacioni sud - istakao je osuđeni Šarančić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarančiću pet godina

Izvor: Politika, 11.Apr.2013

Bivši direktor „Železnica Srbije” osuđen zbog nabavke lokomotiva čime je preduzeće oštetio za 1,2 miliona evra ..Specijalni sud u Beogradu osudio je na pet godina zatvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije”. Zoran Milićević, bivši pomoćnik direktora za vuču...

Nastavak na Politika...

Bivši direktor Željeznica Srbije osuđen na 5 godina zatvora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2013

Specijalni sud osudio je na pet godina zatvora bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milenka Šarančića, a dvojicu njegovih saradnika na po četiri godine.Prema optužnici Železnice su oštećene za nešto više od 900.000 eura. Bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd"...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.