Izvor: Politika, 06.Maj.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić otkrovenje sezone

Voleo bih da ostanem na Stamford bridžu, kaže naš fudbalski reprezentativac posle osvajanja titule prvaka u Engleskoj

Mnogi pitaju u čemu je tajna uspeha londonskog Čelsija, koji je ove godine postao novi šampion Engleske u fudbalu? Da li se ona krije u bogatstvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, koji ne žali novac za dobar rezultat ili u umeću portugalskog stručnjaka Žoze Morinja. Možda je reč o izboru igrača, među kojima centralno mesto pripada reprezentativcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, Branislavu Ivanoviću i Nemanji Matiću.

Ivanoviću, kapitenu naše reprezentacije, ovo je sedma sezona u dresu tima iz Londona. Mnogi stručnjaci tvrde da je on jedan od glavnih fudbalera u Morinjovom timu. Kapitenu Srbije sledeće godine ističe ugovor sa Čelsijem, ali, po najavama sa Ostrva, postoje ozbiljne indicije da će gazda kluba prekršiti pravilo, po kojem se igračima preko tridesete godine ne nudi novi ugovor. Izgleda da će Abramovič, bar kada je reč o našem fudbaleru, prekršiti ovo pravilo.

Ivanović u razgovoru za „Politiku” objašnjava zašto je Čelsi ove sezone bio dominantan od početka do kraja sezone.

– Iza nas su sjajne utakmice, jedna smo od retkih ekipa iz vrha engleskog fudbala koja je imala najmanje oscilacija i što se tiče i igre i rezultata. Igrali smo čitavu sezonu na visokom nivou, tako da uspeh, koji se čekao pet godina, nikako nije mogao da izostane.

Ovo Vam je u klubu sedma sezona, što svakako predstavlja potvrdu najviših sportskih kvaliteta?

– Bilo je zaista lepih trenutaka u klubu. Na titulu smo čekali pet sezona, bili smo strpljivi, znali smo šta hoćemo i koliko možemo. Ovaj današnji Čelsi je sasvim nova ekipa u odnosu na prethodne sezone. Imamo mlade igrače, čije vreme tek dolazi. Tu je i grupa iskusnih fudbalera, bez kojih klub ne može da živi.

Sa Čelsijem imate ugovor još godinu dana. Kakvi su Vam dalji planovi?

– Voleo bih da ostanem u Čelsiju. Očekujem da dobijem ponudu za novu saradnju, koja je u ovih sedam godina bila na najvišem nivou. U fudbalu postoje različiti putevi, ne mogu sam da odlučujem o tome. Verujem da ću nešto detaljnije znati možda tek u decembru, kada klub bude pravio svoje dugoročne planove.

Koliko Morinjo znači Čelsiju?

– On je rođeni pobednik. Uradiće sve da njegova ekipa bude na vrhu. Čast mi je što me trenira takav stručnjak. Morinjo jednostavno nema manu. Osvojio je toliko trofeja da svakom čoveku može da bude uzor.

Početak proslave nove titule: Ivanović i Matić na terenu posle pobede protiv Kristal palasa (Foto sajt Čelsija)

Koji je igrač prema Vašem mišljenju obeležio ovu sezonu u Čelsiju?

– Do uspeha smo stigli, pre svega, zahvaljujući kolektivu. Sjajni su bili Azar, Fabregas, Dijego Košta, ali za mene je Nemanja Matić otkrovenje sezone. Čelsiju je upravo nedostajao takav tip igrača. On je bio naš glavni pokretač u veznom redu, svojim lucidnim potezima je davao poseban ton našoj igri.

Kakav je Vaš odnos sa Matićem?

– Mnogo vremena provodimo zajedno. Otkako se vratio u Čelsi, Nemanja je mnogo drugačiji. Igra na vrhunskom nivou, podjednako dobro u klubu i u reprezentaciji.

Slaviša Jokanović je sa Votfordom napravio sjajan uspeh – njegov klub će od iduće sezone igrati u Premijer ligi?

– Oduševljen sam zbog toga. Slaviša je pokazao da i mladi treneri mogu dobro da rade. Nadam se da će ostati u Votfordu. Konačno naš trener radi u Premijer ligi. Matić, Kolarov i ja smo ponosni zbog toga, ali i ostali naši fudbaleri koji igraju u Engleskoj.

U junu našu fudbalsku reprezentaciju protiv Danske očekuje novi ispit u kvalifikacijama. Da li je Francuska daleko za Srbiju ili još, kao i većina naših ljudi, gajite nadu?

– S obzirom na to da sam uspešno završio sezonu u klubu, sada ću sve snage usmeriti ka reprezentativnim obavezama. Naša situacija na tabeli nimalo nije sjajna, ali nadam se da negde na strani možemo da osvojimo važne bodove. Ako ne pobedimo u Danskoj, onda nam ni nada neće biti dovoljna.

Ko je glavni favorit za osvajanje trofeja Lige šampiona?

– Svakoj ekipi će trebati dosta sreće da stigne do cilja. Svi timovi imaju podjednake šanse. Real brani titulu, Barselona igra veoma atraktivno, Juventus bi mogao da iznenadi, naravno ne treba potceniti Bajern.

------------------------------------------------------------

Čelsijeva pobednička parada u Londonu 25. maja

Fudbalski klub Čelsi organizovaće 25. maja paradu na ulicama Londona, kako bi sa navijačima proslavio osvajanje šampionske titule u Premijer ligi i Liga kupa.

Klub je u saopštenju naveo da će u saradnji sa gradskim vlastima i policijom 25. maja od 13 časova organizovati pobedničku paradu.

Fudbaleri i stručni štab Čelsija će u otvorenom autobusu proći londonskim ulicama, a njima će se priključiti igrači i stručni štab omladinske selekcije, koja je ove sezone osvojila FA kup i Ligu šampiona.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.