Malo rokenrola, malo soula

Izvor: Politika, 12.Jul.2012, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo rokenrola, malo soula

„Djuk spirit”, londonski bend, večeras će održati dva nastupa na Petrovaradinskoj tvrđavi: najpre akustični šou za odabrane u „Džej-di-iks bekstejdžu”, a potom„normalan” koncert na Glavnoj bini

– Kada sam bila tinejdžerka, gledala sam o Srbiji mnogo toga što mi je bilo teško da razumem. Dolazile su stalno tužne vesti, a sada, znajući da je to potpuno drugačije mesto, koje odiše pozitivnošću i dobrom energijom, jedva čekam da upoznam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vašu zemlju. Verujem da će me Srbija, koju sam upamtila po nekim depresivnim stvarima, zaista „oduvati” – kaže za „Politiku” pevačica londonskog benda „Djuk spirit” Lila Mos, koji večeras nastupa na „Egzitu”.

Petočlani sastav, na čiju su muziku uticala imena poput„The Jesus and Mary Chain”, „Gan klab”, Peti Smit, soul legende, izdao je tri uspešna studijska albuma.

„Djuk spirit” će večeras održati dva nastupa na Petrovaradinskoj tvrđavi – najpre akustični šou za odabrane u „Džej-di-iks bekstejdžu”, a potom„normalan” koncert na Glavnoj bini.

– Poznati smo kao „snažan” rokenrol bend, sa energičnim nastupima, ali u poslednje vreme malo smo smekšali. Biće i muzike koja će, nadam se, dirnuti publiku u srce. Što se tiče drugog nastupa, biće to u drugačijem aranžmanu, ali takođe zanimljiv šou.

Jedan su od malobrojnih evropskih bendova koji su uspeli da se probiju na američkom tlu. Sviraju tamo često, a gostuju i u tamošnjim popularnim TV programima.

– Za to bi trebalo da zahvalimo izdavačkoj kući koja je našu muziku proturila do američkih radio-stanica. Kada smo tamo prvi put otišli da sviramo „razbili smo”, pa su nas zato valjda ponovo pozivali. Kada smo gostovali u šou programu Dejvida Letermana, nismo ni znali koliko je ta emisija popularna. Nismo je gledali, pa nismo bili nervozni i uplašeni, što je možda još jedan razlog uspeha – kaže Lila Mos.

Pesma ovog benda „Send a little love token”, uvršćena je u saundtrek popularne video-igre „Gitar hirou”. Lila kaže da su se u početku uplašili. – Pitali smo se da li to znači da smo se „prodali”. Ali onda smo shvatili da je to super, jer stiže novac, pa možemo da nastavimo da pravimo novu muziku. Našli smo opravdanje – dodaje uz smeh.

Naša sagovornica nedavno je sarađivala sa prošlogodišnjom zvezdom „Egzita” – Nikom Kejvom na saundtreku za film „Lawless” i to je za nju nezaboravno iskustvo:

– Verovatno su to najbolji dani koje sam ikad doživela od kad sam u muzici. Kejv me je vodio u željenom smeru i to je bio izazov. Mnogo sam naučila, jer dotakla me je ruka mog heroja!

J. Koprivica

---------------------------------

Nedodirljivi Mekvin

Lilu Mos mnogi smatraju modnom ikonom. Sarađivala je sa mnogim poznatim dizajnerima, ali izdvaja rad sa pokojnim Aleksandrom Mekvinom. – Bio je autentična figura. Kod njega je sve bilo teatralno, uz odličan smisao za humor. U komunikaciji sa saradnicima bio je vrlo realan i normalan, ali kada je stvarao, njegova kreativnost kao da je dolazila sa drugog sveta. I danas je nedodirljiv.

objavljeno: 13.07.2012.
Pogledaj vesti o: London,   Dzej

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.