MUSLIMANSKE SESTRE počinju da seju smrt u Evropi: Zameniće bombaše-samoubice, brutalnije su, a još veći strah je od njihove dece (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2017, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUSLIMANSKE SESTRE počinju da seju smrt u Evropi: Zameniće bombaše-samoubice, brutalnije su, a još veći strah je od njihove dece (FOTO)

"Kada sam videla lice Kurama Buta kako bulji u mene sa naslovnica novina prošle nedelje, nakon što je imenovan kao jedan od trojice napadača u terorističkom napadu u Londonu, bila sam potresena." Ovako je počela svoju priču novinarka koja je pre dve godine za "Kanal 4" uradila dokumentarac "Džihadisti iz komšiluka".

- To me je vratilo u period pre dve godine kada sam ga snimala skrivenom kamerom dok je protestovao, obučen >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u odori sa maramom na glavi, ispred džamije kod Regentovog parka u Londonu - ispričala je novinarka.

Oni su tajno snimali dokumentarac za "Kanal 4" ne fokusirajući se na Buta i njegove kolege islamiste, već na manje očiglednu grupu - na "sestre", žene koje dele svoje uvrnute stavove. Za razliku od svojih muških kolega, one svoje stavove uglavnom iskazuju iza zatvorenih varata ili na internetu.

- Sada je moj najveći strah da će jedna od tih žena, a gledala sam kako im ispiraju mozak, ili što je još gore, neko od dece koja su trčala oko nas, mogu biti sledeći koji će ubiti nevine ljude kao što je to učinio But.

Printskrin: Channel 4

Novinarka nije tog jula 2015. obraćala posebnu pažnju na njega dok je delio ekstremističke letke vernicima koji su napuštali džamiju posle molitve petkom. Ali, napad u Londonu naterao je da se priseti gadne propagande koju je But širio, kao i žene.

Oni su bili deo zabranjene grupe u Velikoj Britaniji - Al Muhadžiroun. Njihov bivši vođa je uhapšen i trenutno je u zatvoru, ali su njegovi sledbenici nastavili "posao" bez njega. Štaviše, žena koja vodi "sestre" je njegova supruga - Rubana Akhtar.

Godinu dana novinarka je polako dobila pristup Rubaninoj grupi, prvobitno kontaktirajući njene pristalice na Tviteru, zatim putem SMS-a i drugih društvenih medija. Nakon što je mesecima pokušavala da zadobije njihovo poverenje, upoznala se i sa Rubanom lično koja je koristila pseudonim "Um Lukman".

Novinarka je pozvana na jedan od razgovora "sestara" u neobičnoj zgradi pored berbernice u Vajtčepelu, u istočnom Londonu.

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/AP/Metropolitan Police

- Ono čemu sam prisustvovala ubedilo me je stereotipne slike džihadista kao mladića treba prilagoditi, jer su žene bile pojednako zagrižene u svojim stavovima. Mržanja prema "nevernicima" ukorenjena je duboko u ovoj politivizovanoj verziji islama. Žene veruju da je samoproklamovana Islamska država istinski kalifat. U suštini, one se zaklinju na vernost ISIS-u, koji je proglasio rat britanskom i zapadnom društvu.

Novinarka je rekla i da je grupa bila sumnjičava prema njoj i da su zbog toga smanjili retoriku, ali da su i tada iskazivali šokantne stavove. Rubana je govorila o "prljavim Jevrejima" i pohvalila dolazak ISIS-a. Smejala se i rugala potezima britanske vlade da se suzbije esktremizam, čak se i smejala kad je čula da je jordanski pilot živ spaljen.

Njene tvrdnje da su posumnjali u nju pokazale su se tačnim, jer su je jednom Rubana i jedna njena "sestra" bukvalno saterali u ćošak i rekli joj da je špijun, i tražili su da joj pregledaju torbu. Tada je i saznala da je ona žena od bišeg vođe grupe. Srećom, počela je da viče i da se pravi mentalno ludom i uspela je da se izvuče i pobegne.

Printskrin: Channel 4

(L.C.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.