MARINA ABRAMOVIĆ PROBILA JOŠ JEDNU DRUŠTVENU BARIJERU - ipak, kritika je podeljena povodom izložbe

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2023, 15:04

MARINA ABRAMOVIĆ PROBILA JOŠ JEDNU DRUŠTVENU BARIJERU - ipak, kritika je podeljena povodom izložbe

Umetnica srpskog porekla ima retrospektivu u Kraljevskoj akademiji u Londonu

Marina Abramović je probila još jednu društvenu barijeru. Ona je postala prva žena koja ima svoju samostalnu retrospektivnu izložbu u britanskom Kraljevskoj akademiji tokom 255 godini postojanja te institucije.

Retrospektivna izložba u Londonu pokriva 50 godina njenog umetničkog rada. Izložba je nalikuje na onu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je domaća publika mogla da vidi 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu koja je nosila naziv „Čistač“.

Recenzije i reportaže u britanskim medijima su podeljene i idu u rasponu od oduševljenja do razočarenja izložbom.

Ben Luk sa portala The Evening Standard dao je izložbi četiri zvezdice od mogućih 5, ističući: "Ovog puta ne preterujem. Ne mogu da zamislim bolju retrospektivu, posebno ako imamo u vidu da se veći deo toga sastoji od dokumentarnih snimaka performansa.

"Izvanredan je način na koji je su njeni performansi prikazani na filmu i na fotografijama, a dodatno su izčložbe obogatile četiri žive izvedbe različitih performansa iz karijere Marine Abramović. Njih su izveli umetnici koje je odobrila sama Marina."

Takođe je istakao: „Bojao sam se da ogromne galerije Kraljevskog muzeja ne mogu da budu ispunjene radom umetnice čija praksa uglavnom ne ostavlja umetničke artifakte za sobom, posebno jer su zidine ovog velikog prostora progutale i umanjile neke konvencionalnije umetnike. Ne stiče se utisak da su popunjavali prostor. Dinamika izložbe je odlična.

 Sa druge strane. Alister Suk iz Telegraph-a nije previše oduševljen. U svojoj recenziji sa dve zvezdice, ističe: "Problem je u samom delu. Postoji li još jedan primer umetnice poput Marine koja je tokom decenija izgubila svoj put?

"Te izvedbe iz 1970-ih i 80-ih godina - mnoge od njih su bili saradnje sa njenim tadašnjim partnerom, nemačkim umetnikom Ulajom - i dalje deluju radikalno i hrabro, sa nečim važnim da kažu o složenim odnosima između muškaraca i žena, ili o rodnim ulogama koje nas društvo prisiljava da igramo."

Suke je dodao: "Vremenom, međutim, kako se Abramović manje brinula o telesnoj izdržljivosti a više se interesovala za testiranje svojeg uma, počela je da preteruje."

"Rezultat? Narcisoidna umetnost, lišena rizika, bez one rigorozne, visceralne, krvavo-prošarane oštrine iz prošlih dana. Ritualno čišćenje, u obliku ribanja kostiju, jedan je od njenih motiva - ali je, na kraju, Abramović samu sebe sterilisala."

Frimen iz Tajmsa je bio sličnog mišljenja, dajući izložbi dve zvezdice i rekavši da postoje "dva osnovna problema s ovom stilizovanom, ali nezadovoljavajućom retrospektivom".

"Prvi: mislili ste da je performans loša umetnost? Gledati performanse na video snimcima je još gore. Drugi: Abramović, koja je svoju karijeru i umetnički ugled izgradila provokacijama, preispitivanjem i prekoračenjem granica svoje sopstvene izdržljivosti, možda jeste tvrd orah, ali ona danas ima 76 godina i počasna je članica Kraljevske akademije, te njene performanse izvode njeni sledbenici."

"Voleo bih da mogu da kažem da su njeni sledbenici jednako neustrašivi kao original, ali tri mlade žene koje su izvodile performanse „Imponderabilija“, „Gola sa kosturom“ i „Luminosnost“ delovale su pogubljeno i pod pritiskom. Dlake na telu iz sedamdesetih su zastarele, dok su depilacije bikini zone popularne. Samo to dovoljno ukazuje na anksioznost više nego na prepuštanje."

Adrian Serl iz Guardiana bio je pozitivniji, nazivajući Marininu izložbu "uzbudljivom i vitalnom" u svojoj recenziji sa četiri zvezdice.

"Vidimo je kako plete, puši, drži sveću i korača beskrajno sporo, noseći činiju mleka", rekao je. "Ovde leži gola ispod kostura u video sarkofagu, iznad kojeg potpuno go izvođač ponavlja pozu.

"Drugi izvođači rekreiraju rane radove kako idemo iz sobe u sobu. Na izložbi ima toliko Marina, ali samo jedna Abramović, u svim svojim različitim pojavama.

Abramović je "neustrašiva, neumorna, hrabra i ekstremna", napisao je.

"Govorim kao neko ko je bio dirnut njenom izdržljivošću i duhom, smejao se njenom mordantnom duhu, i kao neko ko je uživao u nekoliko njenih radionica i pobegao sa jedne", dodao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.