Loše spavate?

Izvor: Mondo, 24.Jan.2013, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše spavate?

Možda je vreme da prikočite sa alkoholom.

Konzumiranje alkohola pred odlazak u krevet obično nam pomogne da brže zaspimo, ali može da poremeti fazu sna koja donosi najviše odmora.

Naučnici iz Londona i Edinburga kažu da konzumiranje alkohola remeti uobičajene cikluse spavanja, pošto onemogućava fazu u kojoj sanjamo, a vremenom može da dovede i do nesanice.

"Jedna ili dve čaše mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << budu u redu kratkoročno, ali ako nastavite da pijete pre polaska u krevet, možete da izazovete velike probleme. Ako popijete nešto, najbolje je da sačekate sat i po ili dva pre nego što odete na spavanje, da bi se alkohol razgradio", izjavio je Kris Idžikovski, jedan od autora istraživanja.

On je rekao da ljudi mogu da postanu zavisni od konzumiranja alkohola pre spavanja, da imaju nemiran san ili da počnu da hrču, preneo je BBC.

"Sa povećanjem doza, alkohol nam otežava disanje. On može da pretvori osobe koje ne hrču u hrkače, a oni koji već hrču mogu da dožive prekide disanja", rekao je Idžikovski.

Alkohol deluje u tri faze. U prvoj skraćuje vreme koje nam je potrebno da se uspavamo, a drugoj nas šalje u veoma dubok san, što liči na dejstvo lekova antidepresiva.

U drugom delu noći dejstvo postaje neprijatno, pošto alkohol izaziva isprekidan san i remeti REM fazu, tokom koje sanjamo.

(Srna)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.