London za početnike

Izvor: RTS, 06.Dec.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London za početnike

Za turistički obilazak Londona, potrebne su nedelje. Mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika, izuzetne ambijentalne celine, muzeji, galerije, pozorišta u kojima se igraju hit predstave. Žitelji prednjače neverovatnim odsustvom zimogrožljivosti.

U Londonu nije lako biti turista. To se mora znati unapred. Ogroman grad, gust saobraćaj, prepuni trotoari po kojima nije moguće šetati. Još ako pada kiša, probijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trotoarima podrazumeva i pogled ka mnogobrojnim kišobranima kako bi vam oba oka ostala u glavi. Na trotoarima je prava kosmopolitska atmosfera.

Prvi londonski izazov je prelazak ulice. I tu odmah, zaboravite sve što su vas učili od obdaništa. U Londonu, kao i na celom ostrvu, kola vam umesto sa leve, nailaze sa desne strane ulice.

Ista organizacija saobraćaja je i u metrou. I zato, koliko god da je metro dobro obeležen, budite koncentrisani dok obilazite London, neka vam mapa grada bude pri ruci i uvek imajte u vidu da Britanci voze suprotnom stranom od ostatka Evrope.

U nadaleko poznatim londonskim pabovima možete da uživate u čuvenom Ginis pivu, možete ako baš hoćete i da se napijete i to vam neće zameriti, ali cigaretu ne smeta da zapalite. I tako je u svim ugostiteljskim objektima.

Duvanski dim je apsolutno nepoželjan. Tu svoju strast, ako je imate, možete zadovoljiti u bašti restorana. Domaćini će zbog vas uključiti grejalicu.

Za početnike i žitelji Londona mogu biti interesantni. Prednjače svojim neverovatnim odsustvom zimogrožljivosti. Pozna jesen, temperatura tek neki stepen iznad nule, a može se videti bos momak, u japankama i u majci kratkih rukava.

Kada se to vidi, ne iznenađuje podatak da je Velika Britanija članica Evropske unije koja troši najmanje energenata za zagrevanje stambenih i radnih prostorija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.